Bitcoin izranjavan zbog unovčavanja profita ulagača

Autor: Tomislav Pili , 21. siječanj 2018. u 09:53
Foto: Borna Filić / Pixsell

Blagi oporavak kriptovalute nakon pada na pola rekordne vrijednosti.

Prepolovljena vrijednost najpopularnije kriptovalute bitcoina izazvala je brojne teorije od kojih neke ulaze i u područje bizarnoga, poput rasprodaje u Aziji kako bi se namaknuo novac za kupnju darova pred kinesku Novu godinu. Međutim, najvjerojatniji je razlog uvijek i najjednostavniji, a to je – unovčavanje profita.

Najviše skočio ripple

Nakon što je ovog tjedna iskusio dvodnevnu rasprodaju u kojoj mu je vrijednost u srijedu pala sve do 9186 dolara, bitcoin se u četvrtak ipak uspio donekle oporaviti i preskočiti granicu od 10.000 dolara. Prema podacima Coindeska, cijena se u četvrtak poslijepodne kretala oko 11.900 dolara. Druga kriptovaluta po vrijednosti, ethereum, potonula je u srijedu sve do 780 dolara da bi se jučer uspela na 1074 dolara. Najveći skok od 50 posto zabilježio je sve popularniji ripple koji je s 90 centi lansiran na 1,60 dolara. U odnosu na rekordnu cijenu od 19.511 dolara zabilježenu 18. prosinca prošle godine, bitcoin je na vrijednosti izgubio 140 milijardi dolara. Prema mišljenju Bojana Tomića, predavača na Visokoj školi za pravo i financije Effectus, nekoliko je razloga za recentnu silaznu putanju bitcoina, a s njim i svih ostalih kriptovaluta.

Dospijeće

Bitcoin je počeo ubrzano gubiti na vrijednosti nakon što je prošloga tjedna južnokorejska vlada objavila kako razmišlja o zabrani trgovanja kriptovalutama što je korak više u regulaciji. Drugi se razlog može kriti, ocjenjuje Tomić, u manipulaciji hedge fondova s futures ugovorima na bitcoin na terminskom tržištu s obzirom da su ovoga tjedna dospijele te vrijednosnice kojima se trguje na američkim burzama. “Treći razlog, kojem sam najviše sklon, jest mogućnost da je došlo do blagog ispuhivanja tog balona jer su ulagači jednostavno odlučili unovčiti profit”, smatra Tomić.

 

140milijardi

dolara izgubio je bitcoin 
na vrijednosti

Osvrćući se na potop i ostalih kriptovaluta, Tomić tumači kako sve druge kriptovalute imaju “isti sistematski rizik” kao i bitcoin. “Kada on pada, povlači i sve ostale”, tvrdi Tomić.     

Komentirajte prvi

New Report

Close