Amerikanci preuzimaju izračun Libora

Autor: Tin Bašić , 10. srpanj 2013. u 22:01
Libor će izračunavati Njujorška burza/EPA

Cilj NYSE Euronexta je vratiti vjerodostojnost Libora, a Amerikanci bi na njegovu izračunu trebali i zaraditi.

Izračun međubankarske kamatne stope Libor radit Njujorška burza (NYSE Euronext).

Libor je središnja karika u globalnom financijskom sustavu i koristi se kao referentna točka za oko 550 bilijuna dolara vrijedne ugovore, od kompleksnih derivata do svakodnevnih izračuna kamatnih stopa za kreditne kartice.Velika Britanija objavila je da će izračun ove stope, koja je u posljednjih godinu dana u velikom fokusu zbog optužbi da su banke manipulirale tim izračunom, ubuduće raditi američki burzovni operater, pišu svjetski mediji. Novi upravitelj trebao bi obnoviti vjerodostojnost utjecajne ponudbene kamate za međubankovne pozajmice na londonskom tržištu, objavilo je britansko ministarstvo financija."Imenovanje predloženog novog upravitelja važan je korak u reformi Libora", istaknulo je ministarstvo financija.Njujorška burza preuzet će od Udruženja britanskih bankara (BBA) izračun Libora za simboličnu jednu funtu, piše Reuters pozivajući se na dobro upućeni anonimni izvor.

 

Wheatley

Njujorška burza shvaća da je riječ o puno široj slici od samoga Libora

BBA je izračunavala Libor od 1980. godine i ta je stopa odražavala ono što banke kažu da su spremne platiti prilikom posuđivanja novca od drugih banaka. Fokus NYSE Euronexta bit će obnova vjerodostojnosti i integriteta Libora te osigurati da ostane jedna od najvažnijih svjetskih referentnih stopa, kazao je pak drugi izvor Reutersa. Odluku da se upravljanje Liborom preda njujorškoj burzi, koja bi s izračunima trebala početi početkom iduće godine, donijelo je savjetodavno tijelo koje je u listopadu prošle godine imenovalo bitansko ministarstvo financija. Čelni čovjek britanskog regulatora FCA Martin Wheatley, koji je u travnju preuzeo izračun Libora zbog skandala, kazao je da je ovo važan korak u jačanju integriteta te stope.

Istaknuo je da bi njujorška burza na izračunu Libora trebala i zaraditi. "Nitko nije došao s nijednom drugom mišlju nego da zaradi. Trend je takav da ovakva mjerila kretanja moraju biti transparentna i regulirana. Njujorška burza shvaća da je ovo rastuća industrija i da je riječ o puno široj slici od samoga Libora", kazao je Wheatley. Udruženje britanskih bankara moralo se odreći poslova nadzora nad Liborom nakon skandala s dogovaranjem kamate koja utječe na financijske ugovore u cijelom svijetu.Britanski i američki regulatori kaznili su prošle godine britansku banku Barclays novčanom kaznom od 470 milijuna dolara zbog pokušaja manipulacije Liborom i Euriborom, njegovim pandanom u eurozoni, u razdoblju od 2005. do 2009. godine.

U međuvremenu su visoke kazne zbog sumnje u dogovaranje visine kamata odrezane i Royal Bank of Scotland i švicarskom zajmodavcu UBS-u.Skandal s dogovaranjem libora teško je narušio ugled BBA i doveo u pitanje pouzdanost same kamate i u veljači prošle godine objavljen je natječaj za odabir novog upravitelja. Postupak odabira nadzirao je neovisni odbor na čelu s barunicom Sarah Hogg.Pozivajući se na neimenovane izvore, utjecajni britanski financijski dnevnik Financial Times izvijestio je da je NYSE Euronext izabran u konkurenciji nekoliko grupa, uključujući Bloomberg, London Stock Exchange i kompanije za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka Markit.

Komentirajte prvi

New Report

Close