Amerikanci češljaju kompanije koje posluju s Bitcoinom

Autor: Tomislav Oharek , 13. kolovoz 2013. u 09:45
Bitcoin nije vezan ni uz jednu državu ili središnju banku, a 'nastaje' digitalno/FOTOLIA

Financijski regulatori u New Yorku se žele upoznati s programima prevencije pranja novca, zaštite potrošača i ulagačkim strategijama.

Američki financijski regulator izdao je subpoenu nekoliko kompanija povezanih s Bitcoinom, a u sklopu istrage o poslovanju industrije virtualne valute.

 

105dolara

za jedan Bitcoin trenutna je vrijednost sve popularnije virtualne valute

Detalji koji posebno zanimaju DFS su programi prevencije pranja novca, zaštite potrošača, kao i ulagačke strategije, a među kompanijama koje su dobile subpoenu su Coinbase, BitInstant i Coinsetter. Izvršni direktor Coinsettera Jaron Lukasiewitz, neočekivano, pozdravio je subpoenu DFS-a i poručio za The Wall Street Journal kako je ona prilika za kompanije koje se bave ovom virtualnom valutom da otvore potreban dijalog s regulatorima. Bitcoin kao vrijednost nastaje u računalima, na internetu, a krajem protekle godine u opticaju je bilo više od 10 milijuna Bitcoina.

Iako nije vezan ni uz jednu državu ili središnju banku, neizravno  ipak ovisi o kretanjima na tržištu stvarnog novca, pa je primjerice kriza eura dovela do rasta vrijednosti Bitcoina. Vrijednost Bitcoina, virtualne valute koja prometuje neovisno o svim monetarnim ili političkim vlastima kod svih trgovaca koji su ga prihvatili za sredstvo plaćanja putem interneta, skočila je naglo početkom godine s 15 na 260 dolara, prije jednako tako naglog pada, a ovih dana vrijednost se kreće oko 105 dolara za jedan Bitcoin.

Potencijalno veliko tržište nanjušili su i blizanci Cameron i Tyler Winklevoss, poznati po svojim tvrdnjama da im je Mark Zuckerberg ukrao ideju za Facebook, a koji su prošlog mjeseca najavili izlistavanje na burzi njihove Bitcoin zaklade. Kako su planirali IPO na burzi u New Yorku moguće je da je upravo njihov naum na akciju pokrenuo regulatora DFS, a čije će mišljene odrediti poslovnu perspektivu ove virtualne valute. 

Komentirajte prvi

New Report

Close