Američki fondovi povećali ulaganja u eurozonu

Autor: Tin Bašić , 30. listopad 2012. u 11:22
Izloženost u eurozoni čini 11 posto ukupne imovine novčanih fondova

Iako je u rujnu izloženost prema bankama monetarne unije porasla 16%, situacija je daleko od rekorda iz svibnja prošle godine.

Američki novčani fondovi polagano se vraćaju u eurozonu. Prema posljednjim podacima agencije za kreditne rejtinge Fitch, američki novčani fondovi povećali su izloženost prema bankama eurozone što je, kako kažu, najnoviji znak povratka povjerenja u stabilnost europske monetarne unije.

Na kraju rujna izloženost spomenutih fondova u dolarima bila je 16 posto veća nego mjesec prije, objavili su iz Fitch Raitingsa. Porast u rujnu treći je uzastopni mjesečni rast otkada je krajem lipnja Europska središnja banka dala obećanje da će očuvati integritet eura. Američki novčani fondovi europskim su bankama vrlo važan izvor dolara. Prošle su godine – kada je eskalirala dužnička kriza u eurozoni i kada su rasli strahovi da će Grčka napustiti monetarnu uniju – novčani fondovi drastično smanjili ulaganja u europske banke čime je dodatno otežano financiranje kreditora na Starome kontinentu. Iako se stanje blago poboljšalo početkom godine, izloženost novčanih fondova se prije ljeta drastično smanjila. Unatoč tomu što su se američki fond menadžeri sada pak odlučili plasirati više dolara u europske banke, činjenica je, piše CNBC, da je količina uloženog novca u eurozonu niska.

Osim toga ti novčani fondovi i dalje izbjegavaju banke u zemljama na periferiji europske monetarne unije. Unatoč rastu količine dolara u europskim bankama u rujnu izloženost spomenute vrste fondova iznosila je manje od 11 posto njihove ukupne imovine. To je znatno manje u usporedbi sa svibnjem 2011. godine kada je zabilježen maksimum, a tada je ta izloženost iznosila 30 posto imovine. "Uspon u rujnu opisao bih kao blagi porast, a ne vraćanje na razine iz 2011.", poručio je Robert Grossman, analitičar Fitcha. Istaknuo je da su vrste ulaganja novčanih fondova prvi pokazatelj smjera kojim idu investitori."Riječ je o vrlo konzervativnim investitorima s kratkoročnim pogledom. Oni se inače vrlo brzo povlače kada postoje problemi banaka s kreditiranjem. Zbog toga su vrlo dobar pokazatelj stanja", zaključio je Grossman. 

Komentirajte prvi

New Report

Close