Sudska praksa: Rizik slanja stvari poštom ne snosi kupac

Autor: Mićo Ljubenko , 20. kolovoz 2014. u 22:00
Mićo Ljubenko

Prodavatelj na temelju odredbe članka 454. stavak 1. ZOO-a ima obvezu predati stvar kupcu tako da kupac stekne pravo vlasništva.

Ispunjenje obveze predajom stvari na poštu – ništava odredba

Prema stavu Visokog trgovačkog suda RH, Pž-5075/07 ništava je odredba kupoprodajnog ugovora prema kojoj prodavatelj svoju obvezu na predaju stvari kupcu ispunjava predajom stvari na poštu i prema kojoj rizik slanja stvari poštom snosi kupac. Međutim, valja ukazati i na okolnost da je neprihvatljiva ugovorna odredba iz tužiteljevog obrasca ugovora prema kojoj tužitelj kao prodavatelj ima obvezu kupljenu stvar predati na poštu i time ispunjava svoju obvezu isporuke robe, kao i odredba prema kojoj rizik slanja poštom snosi naručitelj.

Te ugovorne odredbe koje se odnose na način ispunjenja obveze tužitelja kao prodavatelja su ništave, jer su protivne prisilnim propisima u smislu odredbe članka 103.st.1. ZOO-a. Naime, prodavatelj na temelju odredbe članka 454.stavak 1. ZOO-a ima obvezu predati stvar kupcu tako da kupac stekne pravo raspolaganja, odnosno pravo vlasništva, a kupac se obvezuje platiti cijenu. Tužitelj je u ovome slučaju na unaprijed pripremljenom obrascu do te mjere olakšao svoju obvezu iz Ugovora o prodaji da ne mora dokazivati da je ispunio obvezu isporuke robe, čime je zaobišao izričitu odredbu članka 454.st.1. ZOO-a, što je po shvaćanju ovog suda protivno zakonu, pa je ta odredba ništava.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Što to znači u praksi?

New Report

Close