Sudska praksa: Privatni nalaz sudskog vještaka može biti dokaz

Autor: Mićo Ljubenko , 16. prosinac 2014. u 22:00
Mićo Ljubenko

Privatne isprave kao u slučaju kada tužitelj sam pribavi mišljenje sudskog vještaka sud treba vrednovati i ocijeniti u sklopu svih ostalih provedenih dokaza.

Nalaz i mišljenje sudskog vještaka

U svojoj odluci pod brojem Pž-7326/07 Visoki trgovački sud RH je zauzeo stajalište da nalaz i mišljenje sudskog vještaka koji nije izrađen po nalogu suda, već ga je za potrebe postupka pribavila jedna od stranaka, nema dokaznu snagu sudskog vještačkog nalaza. Međutim, taj nalaz i mišljenje je privatna isprava koja također predstavlja valjano dokazno sredstvo koje sud treba vrednovati i ocijeniti u sklopu svih ostalih provedenih dokaza. Prema stavu VTS-a u pravu je tuženik kada u žalbi navodi da sudski vještak nije izradio nalaz i mišljenje po nalogu suda, budući da taj dokaz nije izveden tijekom parničnog postupka.

Tu je ispravu tužitelj dostavio uz tužbu, osobno angažirajući vještaka za izradu nalaza i mišljenja prije pokretanja parnice. Sama činjenica što je prvostupanjski sud ocijenio navedenu ispravu ne predstavlja povredu odredaba parničnog postupka, kako to tuženik neosnovano ističe.Privatne isprave, za razliku od javnih, ne tvore predmnijevu istinitosti pa ih sud treba vrednovati i ocijeniti u sklopu svih ostalih provedenih dokaza.U konkretnom slučaju, navedenu privatnu ispravu tuženik nije osporio. Stoga je prvostupanjski sud, cijeneći sve isprave u spisu, kao i opisano tuženikovo držanje u parnici, pravilno odlučio prihvatiti rezultate te privatne isprave iz koje nesumnjivo proizlazi osnovanost tužbenog zahtjeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close