Sudska praksa: Fiducijarno vlasništvo sprječava ovrhu

Autor: Mićo Ljubenko , 18. prosinac 2016. u 22:00
Mićo Ljubenko

Sve dok se ne ostvari uvjet prestanka osigurane tražbine, vlasnik nekretnine je fiducijar kao sadašnji vlasnik, dok je fiducijant tek mogući budući vlasnik.

Što je predmet ovrhe?

Prema stavu Županijskog suda u Varaždinu u odluci Gž Ovr-632/16 sklapanjem sporazuma o prijenosu prava vlasništva radi osiguranja tražbine, te upisom prava vlasništva fiducijara u zemljišnim knjigama, fiducijar je stekao pravo vlasništva kao prethodni vlasnik, dok je ovršenik kao fiducijant iz pravnog posla potonji vlasnik, tj. mogući budući ovlaštenik prava vlasništva za slučaj prestanka osigurane tražbine.

Sve dok se ne ostvari uvjet prestanka osigurane tražbine, vlasnik nekretnine je fiducijar kao sadašnji vlasnik, dok je fiducijant, odnosno ovršenik iz ovog postupka tek mogući budući vlasnik, slijedom čega je fiducijarno vlasništvo treće osobe koje je upisano u zemljišnim knjigama pravo koje sprječava ovrhu na nekretnini radi ostvarenja novčane tražbine ovrhovoditelja prema ovršeniku kao potonjem vlasniku.  U ovom slučaju predmetnom ovrhe moglo bi biti samo pravo ovršenika kao potonjeg vlasnika u smislu čl. 240. OZ-a, a ne i na nekretninama kako je prijedlogom za ovrhu zatraženo.

Komentirajte prvi

New Report

Close