Sudska praksa: Dioničar ne može uspjeti u parnici zbog gubitka vrijednosti dionice

Mićo Ljubenko Mićo Ljubenko

Tužitelj nije vjerovnik društva kojemu je tuženik bio član uprave, već njegov dioničar.

Prema odluci Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, Pž-3433/09 od 17. kolovoza 2011. godine dioničar ne može uspjeti u parnici za naknadu štete zbog gubitka vrijednosti dionice ni kada tu naknadu štete traži od člana uprave zbog povrede prava obveze vođenja poslova društva s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika.  Jer i za štetu prouzročenu ovom povredom član uprave odgovara društvu, a podredno i njegovim vjerovnicima.

Međutim, ovlaštenik tražiti naknadu štete od člana uprave, prema odredbi čl.252. st.2. ZTD-a, opet je društvo, a podredno to mogu biti i njegovi vjerovnici prema odredbi čl.252. st.5. ZTD-a.

Vjerovnici u smislu navedenih zakonskih odredbi mogu biti ovlaštenici na zahtjev za naknadu štete zbog neurednog i nesavjesnog vođenja poslova društva pod pretpostavkom da svoje tražbine ne mogu namiriti od društva.

Tužitelj nije vjerovnik društva kojemu je tuženik bio član uprave, već njegov dioničar. U tom smislu odredbe čl.252. ZTD-a dioničari nisu ovlašteni potraživati od člana uprave naknadu štete. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!