Što trebate znati o troškovima sredstava za osobni prijevoz

Autor: Antonio Prtenjača , 02. travanj 2014. u 10:19
Thinkstock

Poslovni dnevnik sa svojim stručnim suradnicima i dalje svojim vjernim čitateljima prenosi članke o poreznim prijavama.

Obrazac prijave poreza na dobit na drugoj stranici pod rednim brojem 7 predviđa unošenje iznosa prema kojemu se porezna osnovica povećava za 30% troškova sredstava za osobni prijevoz, osim troškova osiguranja, kamata povezanih s nabavom imovine (sredstva), te plaćenog poreza na cestovna motorna vozila i plovila kao i naknada i pristojba koje se obvezno prema posebnim propisima plaćaju pri registraciji sredstva za osobni prijevoz, nastalih u svezi s vlastitim ili unajmljenim motornim vozilima i drugim sredstvima za osobni prijevoz (osobni automobil, plovilo, helikopter, zrakoplov i slično), poslovodnih, rukovodnih i drugih zaposlenih osoba, ako se na osnovi korištenja sredstava za osobni prijevoz ne utvrđuje plaća.

Navedeno je  utvrđeno u Zakonu o porezu na dobit i to u članku 7. stavku 1. točci 4., te u Pravilniku o porezu na dobit u članku 25.

U gore spomenute troškove pripadaju troškovi s PDV-om:

a) za sredstva u vlasništvu poreznog obveznika troškovi goriva i ulja, održavanja i popravaka, registracije, amortizacije i drugi osim troškova osiguranja, poreza na cestovna motorna vozila i plovila i kamata, te naknade i pristojbe koje se obvezno prema posebnim propisima plaćaju pri registraciji sredstva za osobni prijevoz,

b)  za rent a car usluge zaračunana naknada uvećana za troškove goriva

c)  za vozila u najmu trošak naknade po ugovoru, trošak goriva i održavanja te svi drugi troškovi koje po ugovoru o najmu snosi korisnik najma, a kod financijskog najma trošak amortizacije.

Iznimke su:

Troškovi upotrebe sredstava za osobni prijevoz

Sredstvima za osobni prijevoz ne smatraju se osobni automobili i druga sredstva za osobni prijevoz koja se izravno koriste u obavljanju određenih djelatnosti, primjerice: autoškole, taksi – službe, djelatnosti iznajmljivanja sredstava prijevoza, pomoć na cesti i na vodi, djelatnosti izvođenja i/ili održavanja plinskih, vodovodnih i drugih instalacija, hitnih intervencija i druge slične djelatnosti ako sredstva za osobni prijevoz služe isključivo za takvu djelatnost. Navedeno je propisano u Pravilniku o porezu na dobit u 2. stavku 25.-og članka.

Prema spomenutoj odredbi, troškovi nastali u svezi uporabe osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz ne povećavaju poreznu osnovicu za 30% troškova učinjenih uporabom sredstva za osobni prijevoz ako služe za obavljanje navedenih djelatnosti.

 Troškovi osobnih automobila – plaća

Porezna osnovica povećava za 30% troškova, osim troškova osiguranja, kamata i plaćenog poreza na cestovna motorna vozila i poreza na plovila, kao i naknada i pristojba koje se obvezno prema posebnim propisima plaćaju pri registraciji sredstva za osobni prijevoz, nastalih u svezi s vlastitim ili unajmljenim motornim vozilima i drugim sredstvima za osobni prijevoz (osobni automobil, plovilo, helikopter, zrakoplov i slično) poslovodnih, rukovodnih i drugih zaposlenih osoba, ako se na osnovi korištenja sredstava za osobni prijevoz ne utvrđuje plaća.

Navedeno je propisano u Zakonu o porezu na dobit, u članku 7. stavku 1. točci 4. i Pravilniku o porezu na dobit članku 25. stavku 1.

      

Komentirajte prvi

New Report

Close