Pokrenuli ste predstečajnu nagodbu? Oprezno pratite objave

Autor: Antonio Prtenjača , 17. lipanj 2013. u 11:09
Nada Čavlovic Smiljanec, ravnateljica poreze uprave (Photo: Marko Lukunic/PIXSELL)

Većina poduzetnika u Republici Hrvatskoj je upoznata sa postojanjem pojma skraćenog posstupka predstečajne nagodbe za porezni dug.

Piše: Antonio Prtenjača; info@poreznaklinika.com

Većina poduzetnika u Republici Hrvatskoj je upoznata s postojanjem pojma skraćenog postupka predstečajne nagodbe za porezni dug, a neki od njih su u situaciji da su postupak i pokrenuli.

Onima koji su postupak pokrenuli bitno napomenuti – pratite objave!

Razlog je vrlo jednostavan;  odluke nagodbenog vijeća i druga pismena se NE DOSTAVLJAJU pisanim putem, već stranka ima obvezu praćenja javne objave na web stranicama FINE za cijelo vrijeme trajanja postupka. Zašto je to tako, razloga je više; od smanjenja troškova postupka, preko smanjenja gužvi na šalterima, do jednostavnosti postupka.

Međutim do problema može doći ako ne ne pratite i ne znate da treba pratiti javne objave.

Primjerice, ukoliko ste predali zahtjev za predstečajnu nagobu radi poreznog duga i nemate potpunu dokumentaciju, nagodbeno vijeće će objaviti "Zaključak kojim se poziva dužnika na nadopunu prijedloga".

Nakon objave tog zaključka postoji propisani rok unutar kojeg se mora podnijeti dokumentacija. U suprotnom može  se pokrenuti prijedlog za pokretanje stečajnog postupka.  

Dakle, može Vam se pokrenuti stečaj! Zato oprez!

Komentari (2)
Pogledajte sve

Oštećeni vjerovnici plaćaju odvjetnike, troše vrijeme i na njih i na sudove, kao da već nije dovoljno koliko su izgubili samim tim što ih trebaju. Ali onda gube i dalje. Dođu na Finu i saznaju da su si sami krivi što ne prate Finine stranice i u najboljem slučaju, kamate na dug ne vrijede, iako imaju sudsku presudu. Kao da nemaju. Nečuveno. A ako se sve to još svodi na namirenje duga udjelom u nekoj perspektivnoj firmi koja je dužnik onda je situacija još bolja. Vjerovnici iz inozemstva koji pokušavaju ovdje namiriti štetu koja im je učinjena vjerojatno su zapanjeni ažurnošću, logikom, metodama i zakonima.

mogu razumjeti da hoće ekonomizirati i ubrzati postupak, ali nikako ne mogu razumjeti da nisu u stanju slati objave putem e-maila.

što bi trebalo, angažirati jednog zaposlenika da cijeli dan bulji u web stranice fine kako mogu ne bi promakla objava? mrsićev prilogu zapošljavanju?

mogao bih se kladiti da takve ludosti ne postoje ni u najneuređenijim afričkim državama, ali za razinu naših državnih službi to je sasvim normalno: “sve uzimam-ništa ne dajem” “građani su nam dužni svaki mjesec plaćati plaće u minutu ma kakva bila kriza, a mi nismo dužni raditi svoj posao savjesno i kvalitetno niti nas obvezuje ikakav radni učinak”.

New Report

Close