Odgovornost za plaće pri osnivanju novog d.o.o.

Autor: Poslovni dnevnik , 09. listopad 2012. u 22:00
Mićo Ljubenko

Koje su odgovornosti za plaće pri osnivanju novog d.o.o. i kazne za raskid kod posredovanja.

Odgovornost za plaće pri osnivanju novog d.o.o.

Prema stavu Vrhovnog suda u odluci br. Revr 463/2008 utvrđeno je da tužena je prema mišljenju tužitelja kao jedini osnivač osnovala nova društva – kćeri, s minimalnim kapitalom, u koje je onda samovoljno rasporedila radnike koji su radili u prijašnjim poduzećima tog sustava i pri tome kao jedini član društva zadržala vladajući položaj nad poslovanjem i odlukama novoosnovanih društava – kćeri, s ciljem izigravanja vjerovnika, konkretno radnika raspoređenih u društva – kćeri koji ne mogu namiriti svoja potraživanja od tih društava, a koje je pitanje važno za jedinstvenu primjenu zakona i ravnopravnost građana. Koristeći se danim ovlaštenjem, tužena je izjavila reviziju Vrhovnom sudu RH u kojoj ustraje u prigovoru da ne odgovara za obveze društva – kćeri, suprotno stavu drugostupanjskog suda. Revizija je osnovana. O naprijed navedenom materijalnopravnom pitanju zbog kojeg je revizija dopuštena i podnesena, ovaj je revizijski sud već zauzeo pravno shvaćanje u predmetu br. Revr-683/2007. Prema zauzetom pravnom shvaćanju u tom predmetu ne postoji odgovornost tužene za obveze prema radnicima društva – kćeri, a na temelju odredbe čl. 10. st. 3. ZTD, odnosno čl. 12., 13., 17. i 18. ZOO, jer nije utvrđeno da bi tužena zloupotrebljavala okolnost da kao član društva ne odgovara za obveze društva.

Kazna za raskid kod posredovanja

Prema stavu Vrhovnog suda u odluci br. Rev-x 224/09 sporno je da li je ništava odredba Ugovora o posredovanju u prometu nekretnina kojom je ugovorena ugovorna kazna u slučaju raskida ugovora od strane nalogodavca. Prema odredbi čl. 132. st. 1. ZOO raskidom ugovora obje stranke su oslobođene svojih obveza, izuzev obveze na naknadu eventualne štete. Dakle, prije svega ugovaranje ugovorne kazne za slučaj raskida ugovora nije moguće, već samo za slučaj neispunjenja, odnosno zakašnjenja u ispunjenju ugovora, odnosno obveze, a što ovdje nije slučaj. Sukladno čl. 265. st. 3. ZOO pravovaljana je odredba ugovora kojom se određuje najviši iznos naknade štete, ako tako određeni iznos nije u očitom nerazmjeru sa štetom, i ako za određeni slučaj nije što drugo zakonom određeno. Međutim, prema pravnom shvaćanju ovoga suda u konkretnom slučaju ne radi se niti o ugovaranju najvišeg iznosa naknade štete za slučaj raskida ugovora. Prema čl. 814. u svezi čl. 629. ZOO predviđeno je pravo posrednika na naknadu u slučaju odustanka od naloga, a prema pravnom shvaćanju ovoga suda nije suprotno Ustavu, prisilnim propisima ili moralu društva ugovaranje provizije po tom osnovu kao što je u konkretnom slučaju ugovoreno.

Odgovara: M. Ljubenko, dipl. iur

Pitanja vezana za pravnu tematiku šaljite na redakcija@poslovni.hr s napomenom za rubriku pravo

Komentari (3)
Pogledajte sve

ja mislim da je u biti svima nama interes da dionica Belja
bude što viša , po mogućnosti da raste što više i da se onda ustabilji ,
ali nažalost nemamo love čime bi je jedino mogli dići,
a pisanjem ovdje po forumu , kako je to odlična dionica ,da se ona po mogućnosti digne , je tako reći nemoguća misija , i ispada kao naivno lajanje na mjesec ,
jer oni koji imaju love ne trebaju te dionice ili su te dionice dobili badava

Koliko sam ja shvatio, sud smatra da se roditelji ne trebaju brinuti za maloljetne kćeri.

Ako sam dobro shvatio, bolje da ne napišem što mislim o gore citiranom sudu.

…ovo je i meni teško shvatiti,a kamo li laicima…

…napisati izvatke iz presuda Vrhovnog suda,a da u suštini i ne znamo o čemu se radi je jalov posao…

…pa dragi kolega,slijedeći put,kraće,jasnije,bez copy paste stavova Vrhovnog suda i moliću lijepo sa proredom…

…da nam se ne zamanta pred očima…[emo_vrtimise]

New Report

Close