Kada dođe Porezna, bolje vam je da nemate privatnu imovinu u bilanci tvrtke

Autor: Mazars Cinotti , 20. prosinac 2013. u 08:00
Thinkstock

U zadnje vrijeme, pitanje letjelica, kuća za odmor i ostale slične imovine je izrazito aktualno.

U zadnje vrijeme, pitanje letjelica, kuća za odmor i ostale slične imovine je izrazito aktualno.

Naša snažna preporuka je – ne imati navedenu imovinu u bilanci ako s njom ne obavljate registriranu djelatnost.

Idemo pogledati zašto tvrdimo gore navedeno, tj. što nam kaže Pravilnik o porezu na dobit:

„Poreznom obvezniku koji u dugotrajnoj imovini ima evidentirana plovila, zrakoplove, apartmane i kuće za odmor, sukladno članku 12. stavku 16. Zakona, ne priznaje se kao rashod amortizacija takve imovine, te pripadajući troškovi koji su nastali u svezi s korištenjem takve imovine, ako:

1. porezni obveznik nije registriran za djelatnost iznajmljivanja i prijevoza plovilima i zrakoplovima, odnosno za djelatnost iznajmljivanja apartmana i kuća za odmor, i

2. po osnovi korištenja plovila i zrakoplova ne ostvari u poreznom razdoblju prihod najmanje u visini 7% nabavne vrijednosti takve imovine, i

3. po osnovi korištenja apartmana i kuće za odmor ne ostvari u poreznom razdoblju prihod najmanje u visini 5% nabavne vrijednosti takve imovine.

Porezni obveznik koji u dugotrajnoj imovini ima evidentirana plovila, zrakoplove, apartmane i kuće za odmor sukladno članku 12. stavku 16. Zakona obvezan je sastaviti pregled podataka za pojedino sredstvo odnosno imovinu koji osobito sadrži: vrsta sredstva odnosno imovine, nabavna vrijednost, ostvareni prihod po osnovi korištenja sredstva odnosno imovine u poreznom razdoblju, amortizacija u poreznom razdoblju, te pripadajući troškovi koji su nastali u svezi s korištenjem sredstva odnosno imovine u poreznom razdoblju prema vrsti troška. Pregled podataka o sredstvu odnosno imovini obvezno se prilaže uz prijavu poreza na dobit“.

Ukratko, ne samo da Vam je amortizacija porezno nepriznata ako ne zadovoljavate gore navedene odredbe, nego su Vam i svi troškovi korištenja navedene imovine porezno nepriznati s aspekta poreza na dobit. Također, dužni ste sami prijaviti poreznoj upravi sve podatke vezane za navedenu imovinu, što utječe na činjenicu da nikako nije isplativo imati navedenu imovinu ako ne zadovoljavate gore navedene uvjete.

Nadalje, na tome priča nužno ne staje, a pogledajte u primjeru dolje zašto?

Primjer: Društvo A iz Splita je registrirano za prodaju građevinskog materijala i ne ostvaruje prihode od najma građevina. Društvo u bilanci ima iskazanu kuću za odmor koju je sagradilo na otoku Pašmanu nabavne vrijednosti 2,5 milijuna HRK. Godišnja amortizacija navedene kuće iznosi 125.000 HRK, a troškovi održavanja za istu iznose 14.500 HRK.

Problemi koji su se javili su kako slijedi:

Amortizacija imovine – amortizacija navedene kuće se vrši po stopi od 5%. Međutim, društvo ne ostvaruje prihode od najma navedene kuće, te je samim time Porezna uprava tretirala kompletni trošak amortizacije kao porezno nepriznat rashod, te je društvo moralo platiti 25.000 HRK poreza na dobit sa zateznim kamatama;

troškovi održavanja – Porezna uprava je osporila cjelokupne troškove održavanja, jer se kuća ne koristi za obavljanje djelatnosti (te kao i ranije nema prihoda od najma);

najvažnije pitanje koje je postavila Porezna uprave je „Kako je kuća izgrađena?“ – naravno, sredstvima društva. Porezna uprava je tada osporila odbitak pretporeza na materijal utrošen u gradnju što znači da je poduzetnik morao vratiti približno 400.000 HRK PDV-a, a cjelokupnu vrijednost građevine je smatrala privatnim izuzimanjem vlasnika te na iznos od 2,5 milijuna HRK zaračunala poreze i doprinose.

Društvo je na kraju platilo milijunski iznos poreznih obveza i kazni, a samo iz razloga što je u bilanci društva imalo imovinu koja se ne koristi u poslovne svrhe.

Zato pripazite, ako Vam u nadzor dolazi Porezna uprava, pobrinite se da nemate privatnu imovinu u bilanci društva!

Primjer: (Ne)priznavanje amortizacije i ostalih troškova kao porezno priznatih rashoda

Prilikom gore navedene greške, ne želimo tvrditi da društva ne smiju graditi ili kupovati kuće, ali navedeno bi trebala biti jedna od registriranih djelatnosti, te bi se kuće trebale graditi ili kupovati kako bi se prodale, tj. kako bi društvo iz takve situacije profitiralo.

Preporuka: Ako pronalazite svoje društvo u gore navedenoj situaciji (ili sličnoj situaciji s plovilima, helikopterima, avionima itd.), pod hitno eliminirajte navedenu imovinu iz bilance društva jer Vam može donijeti samo probleme.

U podnaslovu smo naveli „i ostale slične imovine“. Sve što smo naveli iznad se može primijeniti na bilo koju imovinu kojom Vaše društvo ne obavlja djelatnost. Svakako preporučamo da navedenu imovinu isknjižite iz bilance.

Kao primjer možete zamisliti slastičara koji u bilanci ima stroj za savijanje željeza kojeg uredno amortizira. Logično pitanje – što će slastičaru stroj za savijanje željeza, osim ako ne radi kolače od željeza? 

Članak napisao Mazars Cinotti Consulting

 

Mazars Cinotti Audit, Mazars Cinotti Consulting i Mazars Cinotti Accounting su specijalizirana društva koja počivaju na principima profesionalnosti, te pružanja vrijednosti za novac našim klijentima.

Društva Mazars Cinotti su specijalizirana za pružanje revizijskih, poreznih, financijskih te računovodstveno – knjigovodstvenih usluga. Pokrivamo cijeli spektar usluga s navedenih područja te za iste posjedujemo potrebne licence te višegodišnje međunarodno i domaće iskustvo. Mazars Cinotti društva su članovi Mazars grupe. Mazars je međunarodna, neovisna organizacija specijalizirana u područjima poreza, revizije, računovodstva te pravnog i poslovnog savjetovanja (www.cinotti.hr i www.mazars.com).

Tekstovi su informativnog karaktera te se isti ne bi trebali koristi za donošenje poslovnih odluka.

Komentari (1)
Pogledajte sve

kada dođe porezna najbolje je ne imati ništa, tako da možete od njih tražiti preporuku za socijalnu pomoć

New Report

Close