Jedna kriva poslovna odluka vezana uz financije dovoljna je za krah do tada uspješne tvrtke

Autor: Tin Bašić , 27. travanj 2010. u 22:00

Kako srediti financije U uvjetima rastuće nelikvidnosti financijski savjetnici imaju pune ruke posla jer većina kompanija želi ostvariti uštede i realizirati svoje skrivene potencijale

Financijska kriza zatvorila je vrata mnogih domaćih tvrtki, od malih pa sve do velikih. Kako domaći stručnjaci upozoravaju već nekoliko mjeseci, jedan od najvećih problema domaćega gospodarstva je nelikvidnost koja svakoga dana nagriza poslovanje domaćih kompanija. Stoga se u takvoj situaciji tvrtke moraju prilagoditi postojećim uvjetima i čekati da se stanje popravi. No pitanje je kako poslovati uz dugove i nedostatak novaca. Dio domaćih menadžera očekuje nastavak pogoršanja situacije u gospodarstvu, a mnoge kompanije počele su tražiti pomoć izvana. I to ne samo pomoć stručnjaka koji će detaljno analizirati tržište u kojem neka kompanija djeluje, moguće akvizicije i spajanja, sada su mnogi shvatili kako je vrijeme prvo “počistiti” u svom dvorištu, a tek onda krenuti dalje.

Individualan pristup tvrtkama
Naime, financijski savjetnici imaju pune ruke posla, barem tako kaže “managing” partner konzultantske kuće TPA Horwath Krešimir Lipovšćak. “Većina kompanija želi ostvariti uštede i realizirati svoje skrivene potencijale. Ovakva vrsta restrukturiranja je stoga vrlo tražena jer donosi relativno brzo rezultate i učinkovita je”, ističe Lipovšćak. Iako se možda čini kako svaka kompanija posluje prema istim principima jer računovodstvena pravila su uvijek ista, svaka tvrtka je sustav za sebe. “Svaka kompanija je specifična sama za sebe kao što je u medicini specifičan svaki pacijent. Stoga je izuzetno važan individualni pristup koji smo razvili. Ako kompanija ima krivu financijsku sliku, njezina uprava će donijeti krive odluke, a dovoljna je jedna kriva odluka da upropasti uspješnu i prosperitetnu kompaniju”, upozorava Lipovšćak. Iako se možda čini kako kompanije koje nisu u financijskim problemima češće koriste usluge financijskog savjetnika, dok one koje su u gubicima to rjeđe rade, Lipovšćak kaže kako i jedni i drugi jednako traže njihove usluge. “Recesija je prilika da se počisti ono što se godinama gomilalo i da se postave zdravi temelji za daljnji pozitivni razvoj, kako gubitaša, tako i tvrtki koje posluju s dobitkom. Također ono što radimo je da za vjerovnike restrukturiramo dužnike. Vjerovnicima je stalo da njihov dužnik ne ode u stečaj jer tada se zasigurno neće moći naplatiti, već da se pravilnim pristupom i poboljšanjem poslovanja vrate dugovi”, objašnjava Lipovšćak. Iako se broj klijenata povećao, Lipovšćak kaže kako to povećanje nije vezano uz recesiju. “Usluge traže kompanije iz svih sektora jer svi imaju slične probleme bez obzira na uspješnost iako se čini da se najviše osjeća potreba u građevinskom sektoru”, kaže Lipovšćak.

Čišćenje bilance
Kompanije bi sada trebale, bez obzira u kojem sektoru posluju, uspostaviti pravilne procese u računovodstvu, učinkovit sustav naplate, zatim čišćenje bilance te porezno planiranje. Iako cijena usluge financijskog savjetovanja ovisi o složenosti problema, veličini projekta i vrsti usluge, cijeli proces, ovisno o veličini kompanije, može trajati od dva tjedna do dva mjeseca. “Važno je ispravno postavljanje dijagnoze da bi se mogla primijeniti pravilna terapija. Kao što smo već istaknuli, loš liječnik ili nepravilna terapija može samo štetiti pacijentu”, upozorava Lipovšćak.

Dramatični financijski efekti
“Ono što muči kompanije mogu biti porezna pitanja, izbor ljudi u financijama, problemi s procesima koji ne funkcioniraju, loše praćenje potraživanja, loš izbor ili neprimjena računovodstvenog softvera, a ponegdje možda postoje i skrivene rezerve (resursi) koje kompanija nije iskoristila, a mogla je”, analizira Lipovšćak. Kaže kako većina kompanija ne planira unaprijed, osobito na poreznom planu. “To može imati dramatične financijske efekte ili efekte na tijek novca. Također većina kompanija ne koristi porezne instrumente koji su joj na raspolaganju, a mogu znatno utjecati na financijsku sliku i stabilnost kompanije, čija kriva upotreba dovodi do plaćanja visokih zateznih kamata i prekršajnih kazni”, upozorava Lipovšćak. Hoće li domaće kompanije prihvatiti savjete financijskih stručnjaka i promijeniti način poslovanja te uskladiti ga s najmodernijim svjetskim standardima, čime se automatski olakšava donošenje strateških odluka, predstoji vidjeti. Jedino što je sigurno jest da je usluga dobroga financijskog savjetnika sve više tražena.

Učinkovitije upravljanje

5 savjeta koji sve kompanije
mogu primijeniti na svojim financijama:
1. pravilno porezno planirati,
2. izabrati dobrog revizora,
3. posložiti računovodstveni tim i računovodstvene procese da bi se izbjegla mogućnost pogreške i/ili prijevare i da bi se moglo dobro upravljati rizicima,
4. posložiti ugovorne odnose,
5. pažljivo birati poslovne partnere.

Komentirajte prvi

New Report

Close