Želimo studentima približiti automatizaciju kao znanje budućnosti

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 29. ožujak 2018. u 22:00
U sklopu predavanja mladi imaju priliku naučiti programski jezik S7-GRAPH/Tomislav Miletić/PIXSELL

Riječ je o radionicama baziranima na programabilnijim logičkim kontrolerima (PLC) koje studentima pružaju mogućnost usavršavanja znanja na praktičnom zadatku.

Krajem ožujka svečanim otvorenjem, a sredinom tjedna i s prvim predavanjima, na zagrebačkom je FER-u pod nazivom PLC+ SIM(P)ATIC započelo još jedno izdanje stručne i besplatne PLC+ radionice, koja se u Hrvatskoj održava od 2015. godine. Riječ je o radionicama baziranima na programabilnijim logičkim kontrolerima (PLC), saznali smo, koje studentima omogućavaju teorijsku nadogradnju znanja o radu s PLC-ovima te pružaju mogućnost usavršavanja istih na praktičnom zadatku, u svrhu što bolje pripreme za rad u stvarnoj okolini.

Na ovom su projektu kao suradnici uključeni Zavod za elektrostrojarstvo i automatizaciju (ZESA) te Zavod za automatiku i računalno inženjerstvo (ZARI) s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu, a osim Hrvatske, uključene su Srbija i Slovenija gdje će se PLC+ SIM(P)ATIC odvijati paralelno. Tri najbolja tima iz Hrvatske početkom lipnja odlaze na dvodnevno regionalno finale u Ljubljani, dok će najbolji hrvatski tim biti nagrađen dvotjednom studentskom praksom u Siemensu, koji je višegodišnji partner i tehnološki sponzor PLC+, kao i stručnim putovanjem na jednu od lokacija te kompanije. PLC+ radionica je, dakle, pokrenuta prije tri godine kao jedna od ideja članova EESTEC-a, europske međunarodne udruge studenata elektrotehnike i računalstva. 

Znanja koji nisu u kurikulumu
Prije 10 godina studenti FER-a saznali za nju te osnovali lokalnu podružnicu na Zagrebačkom FER-u. Cilj udruge je održati što više radionica koje će studentima približiti aktualne sadržaje vezane za struku, a s kojima se možda neće u tolikoj mjeri susresti na fakultetskim predavanjima, potvrdila je i jedna od koordinatorica Pia Maria Bregant. "Tako su i naši kolege unazad par godina uvidjevši važnost automatizacije u industriji došli na ideju organiziranja ove radionice. Htjeli su studentima približiti svakodnevicu problematike u industriji te su tako našli i najadekvatnijeg partnera, a to je Siemens koji, prema statistika odnosi vodeće mjesto u automatizaciji industrije.

Cilj radionice je studentima održati predavanja i upoznati ih s radom na S-7 grafu i TIA portalu kako bi nakon dva tjedna predavanja bili sposobni riješiti problemski zadatak koji im donosi nagrade. Problemski zadatak je sastavljen tako da bude što stvarniji i bliži onome s čime će se jednoga dana nakon diplome susresti u radnom okruženju", navela je.  Prilikom prijave za pohađanje ove radionice kriterij koji se uzimao u obzir podrazumijevao je iskustvo rada s PLC-ovima, bilo da je stečeno na diplomskom studiju Fakulteta elektrotehnike i računarstva, na kolegiju Praktikum automatizacije te svi oni koji imaju istaknuta postignuća u radu s PLC-ovima. 

Certifikatom lakše do posla
"Studenti koje želimo da se prijave su svi oni s iskustvom u radu s PLC-ovima, nevezano idu li na FER ili neki drugi fakultet iz područja iste ili slične tematike, no glavni uvjet je iskustvo s PLC-ovima. Želimo studente motivirati i pokazati im da su ova znanja budućnost, no želimo da uvide kako jedno bez drugoga ne ide, odnosno da je automatizacija usko povezana s informatikom i da sa što širim spektrom znanja mogu lakše naći posao", kazala je dodavši da se studente motivira nagradama, putovanjima, stručnom praksom, certifikatom te kasnije mogućim zaposlenjem u Siemensu.

Na prvom ciklusu predavanja FER-ovi predavači i nastavnici održavaju nastavu iz područja koja inače nisu obuhvaćena kurikulumom te studentima zadaju zadatak koji oni potom rješavaju uz pomoć partnera iz industrije. U sklopu tih predavanja, mladi imaju priliku naučiti programski jezik S7-GRAPH, a nakon odrađenog teorijskog dijela slijedi i praktični dio.  Nakon toga slijedi drugi dio u kojem tri najbolja tima iz svake zemlje i iz prvog kruga rješavaju dodatni problemski zadatak, a svi sudionici po završetku natjecanja dobivaju i certifikat koji poslije mogu priložiti i uz životopis dok apliciraju za posao.

"Iako je ciljana skupina vrlo mala jer nema puno automatičara, svake godina odaziv je zadovoljavajući. Ove godine se prijavilo čak 10 timova po 3 člana, dok se prošle godine prijavilo 9 timova, također po 3 člana. Iako se na prvi pogled možda čini kao malen broj sudionika na ovoj radionici ciljamo na kvalitetu, a ne kvantitetu, odnosno želja nam je da se svake godine prijave studenti zainteresirani za predavanja i motivirani za rješavanje problemskog zadatka", istaknula je na kraju Bregant. 

Komentirajte prvi

New Report

Close