Weber: Microsoft će na WinDaysima 2017. prvi put zagristi u ‘jabuku’

Autor: Bernard Ivezić , 04. travanj 2017. u 22:01
Irena Weber, direktorica konferencije/ Anto Magzan/PIXSELL

Nismo željeli pričati samo o tehnologijama, već je cilj većine naših predavanja dati i isprovocirati nove ideje kod sudionika.

Nakon što je prethodnih godina prigrlio svog nekadašnjeg najljućeg neprijatelja, softver otvorenog koda, Microsoft je sada odlučio zagristi i u "jabuku". Ovogodišnji WinDaysi, najveća Microsoftova konferencija u Hrvatskoj, ali po gabaritima ujedno jedno od najvećih tehnoloških događanja u regiji, tako će po prvi ugostiti predavanje o MacOS-u.

Poslovni dnevnik razgovarao je s Irenom Weber, direktoricom WinDays konferencije koja će od 25. do 28. travnja na otočiću Sveti Nikola kod Poreča okupiti više od 1700 sudionika, mahom izvršni direktora, direktora informatika, ali i glavnih financijaša, marketingaša, osnivača startupa te već tradicionalno svih onih koji informatiku žive tijekom cijele godine. Weber kaže da su naglasak stavili na primjenjivosti i otud niz inovacija u pristupu. "Prikazat ćemo studije slučaja digitalnih transformacija u Hrvatskoj i vjerujem da će mnogi biti iznenađeni inovativnim pristupom i načinom razmišljanja u pojedinim domaćim tvrtkama, ali i javnim ustanovama", kaže Weber.

Kako to da su Windaysi zagrizli u 'jabuku'? O čemu će biti riječi na predavanju 'Bite the Apple: EF Core na macOS'?
Već nekoliko godina naše teme nisu usko vezane isključivo uz Microsoftove proizvode, a ove godine smo to još više proširili. Microsoft je već u prošloj godini bio najveći doprinositelj open-source zajednici objavom otvorenog koda na GitHubu, ostavljajući iza sebe Facebook, Docker i Google. Slijedom toga, odlučili smo na WinDays konferenciji uključiti više takvog sadržaja. Teme otvorenog koda, ali i tehnologija na ostalim platformama su stoga dobrodošle na WinDays konferenciji. Navedeno predavanje upravo govori o razvoju aplikacija za one korisnike koji koriste MacOS – zašto im ne bismo omogućili korištenje najboljeg razvojnog okruženja na koje su korisnici Windows operacijskog sustava navikli. To je danas Microsoft i smjer kojim idemo.

Umjesto po proizvodima podijelili ste konferenciju u pet smjerova praktične primjene tehnologije: Podrška poslovanju i produktivnosti, Razvojna platforma i alati, Smještaj i analiza podataka, Upravljanje korisničkom infrastrukturom, Upravljanje poslužiteljskom infrastrukturom. Zašto baš tih pet smjerova?
Ostajemo na dokazano zanimljivim smjerovima. Kao novost prilikom nominacija predavanja, naši predavači trebali su svoje predavanje smjestiti u jedno od četiri područja unutar kojih Microsoft vidi digitalnu transformaciju.  To su: angažiranje korisnika, transformacija proizvoda, optimizacija poslovanja i osnaživanje zaposlenika. Upravo unutar tih kategorija pokušat ćemo sudionicima WinDaysa približiti transformaciju IT industrije koja se događa u našem okruženju. IT danas ne smije biti mjesto troška unutar tvrtki, kako ga se često doživljava, nego upravo mjesto inovacija i razvoja poslovanja stvarajući nove ideje i proizvode, odnosno nove izvore prihoda dajući pritom dodanu vrijednost tvrtki. Imat ćemo i još jedan smjer, a to je Digital Track gdje ćemo moći vidjeti i čuti digitalne priče iz Hrvatske. Znači, smjer o tome kako hrvatske tvrtke gledaju na digitalnu transformaciju, što su napravile, a vidjet ćete da ima jako puno malih, agilnih tvrtki koje koriste tehnologiju, a posebice Cloud i time postaju fleksibilnije, brže i konkurentnije. To im daje mogućnost da razvijaju inovativne proizvode i usluge.

Odlučili ste se za nekoliko vrlo trendovskih predavanja: Demistifikacija floskula o digitalnoj transformaciji, kako napraviti vlastitog Jarvisa, GDPR regulativa, Blockchain ja mnogo više od Bitcoin-a i Moderni Hakerski Trendovi. Zašto su te teme važne za stvaranje pametnog gospodarstva s jedne te na sigurnost IT sustava s druge strane?
Navedena predavanja upravo govore o utjecaju globalne digitalne transformacije i brzini promjena svuda oko nas. Način i brzina kojom će se Hrvatska digitalno transformirati imat će direktan utjecaj na našu konkurentnost.  Nismo željeli pričati samo o tehnologijama, i to naprednim tehnologijama koje želimo prikazati našim sudionicima, već je cilj većine naših predavanja dati i isprovocirati nove ideje kod sudionika. Novosti u tehnologiji i informacije o njima našim su korisnicima dostupne putem raznih izvora vijesti na internetu, edukacija, multimedije.  Kroz ovakva predavanja želimo razviti ideje prikazujući primjere korištenja tehnologije kako bi posjetiteljima one bile iskra koja će kod njih stvoriti želju za inovacijom, želju za stvaranjem i želju za promjenom u njihovom okruženju. Upravo to je funkcija digitalne transformacije.

A što se tiče sigurnost IT sustava te predavanju o hackerskim trendovima?
Informacijska sigurnost je tema koja je uvijek prisutna i o kojoj treba posebno voditi računa te smo ju zbog toga posebno izdvojili na konferenciji, kao i rješenja na otvorenom kodu.  Informacijska sigurnost je stoga imperativ u novom, digitalno transformiranom svijetu kako bi korisnici sa svojim informacijama i kapitalom bili osviješteni o opasnostima, ali i načinima zaštite od svakodnevnih prijetnji. Doba zlonamjernog softvera koji se širi putem USB memorija lagano prolazi te mi želimo našim korisnicima skrenuti pozornost na trenutačne, ali i buduće prijetnje koje postoje kao i načine kako se od istih štiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close