Uvođenjem sustava javnih električnih skutera žele rješiti problem mobilnosti

Autor: Marta Duić , 25. kolovoz 2016. u 22:00
Skuteri postižu maksimalnu brzinu od 45 km/h pa ih mogu voziti svi stariji od 21 godinu koji posjeduju vozačku dozvolu, Foto: PD

U početku će dvjesto povezanih električnih skutera biti dostupno u pet gradskih četvrti, a građani će ih moći pronaći i rezervirati putem aplikacije te voziti po cijeni od 3 eura za 30 minuta ili 20 eura za cijeli dan.

Bosch je predstavio svoj novi Coup eScooter servis za razmjenu u Berlinu. Coup koji je u potpunosti u vlasništvu Boscha, sada nudi stanovnicima i posjetiteljima njemačkog glavnog grada novu opciju mobilnosti koja sadrži jednostavan model određivanja cijena. Kupci sada mogu naći, rezervirati i koristiti svoje najbliže eScooter u bilo kojem trenutku. Kada korisnik stigne svoje odredište, jednostavno ostavi skuter bilo gdje u središtu grada.

“Uz Coup, Bosch je predstavio svoj prvi model skutera isključivo za krajnje korisnike i poslovanja u sektoru mobilnosti i time stvara novi neovisan brand”, kaže Markus Heyn, član Upravnog odbora Boscha koji je zadužen za ovaj projekt. Dvjesto povezanih električnih skutera proizvodi Gogoro, vodeća eScooter marka, a prvi modeli biti će lansirani u Berlinu.

Velike gradove karakteriziraju prometne gužve i nedostatak parkirnih mjesta te su oni itekako zainteresirani raditi na tome da pospješe mobilnost. “Coup želi pomoći u prevladavanju izazova urbane mobilnosti”, tvrdi Heyn. U današnje vrijeme, posebice mlađe generacije zahtjevaju mobilnost i fleksibilnost, a za njih posjedovanje automobila više nije toliko ključno.

“Zahtjevi i uvjeti mobilnosti se mijenjaju. Bosch želi oblikovati i utjecati na ovu promjenu s vlastitim mobilnim rješenjima i uslugama “, objašnjava Heyn. Kao rezultat toga, tvrtka već radi na rješenjima za umreženo upravljanje parkingom, upravljanje flotom vozila koje se temelji na cloud uslugama i aplikacijama koje podržavaju multimodalno korištenje različitih vrsta prometa. Ova nova Coupova usluga, eScooter servis predstavlja dodatan benefit za odjel i poslovni sektor Rješenja mobilnosti u Boschu.

 

100kilometara

moći će prevaliti električni skuter s jednim punjenjem baterije

Za početak, 200 povezanih eScootera biti će dostupno u berlinskim četvrtima Mitte, Prenzlauer Berg, Friedrichshain i Kreuzberg. Oni imaju maksimalnu brzinu od 45 kilomatara na sat tako da ih svi građani stariji od 21 godine koji posjeduje vozačku dozvolu za automobil ili motocikl mogu koristiti. U odjeljak za pohranu ispod sjedala stane kaciga i dvije zamjenske baterije. U budućnosti, osigurat će se mjesto i za drugu kacigu.

EScooteri mogu proći od oko 100 kilometara s jednim punjenjem, a korisnici neće morati brinuti o punjenju baterije jer će se za to pobrinuti Coup. Cijena vožnjetemelji se na naknadi za flat-rate koja se naplaćuje 3 eura za 30 minuta ili 20 eura za cijeli dan. Usluzi se može pristupiti putem popratne aplikacije, čije intuitivno sučelje omogućuje jednostavni pronalazak, rezervazciju i plaćanje skutera. Čak se i otvor za kacigu kontrolira smartphonima, naime on je spojen na eScooter putem Bluetootha.

Coup na ovom projektuusko surađuje sa startupom Gogoro. Riječ je o azijskom startupu osnovanom 2011.godine koji je ubrzo postao globalni lider za umrežene i električne skutere, koji su sada dostupni na europskim cestama zahvaljujući Coupu. Kako bi cijela ova platforma mobilnosti uopće mogla funkcionirati zaslužno je strateško partnerstvo s BCG Digitalni Ventures, podružnicom Boston Consulting Group.
“Zajednički smo razvili proizvod temeljen na načelu održivosti. Uskoro izlazimo na tržište s osnovnom verzijom za ‘testiranje i učenje’, kako bismo zajedno s našim korisnicima dodatno usavršavali naše usluge. U bliskoj budućnosti, vidjet ćemo za čime urbana područja imaju najveću potražnju. Na temelju toga ćemo postupno proširiti našu uslugu “, kaže Mat Schubert, koji je odgovoran za projekt mobilne usluge u Boschu i predsjednik Uprave Coup Mobility GmbH. 

Komentirajte prvi

New Report

Close