U posljednjih godinu dana povećali smo broj kupaca plina za čak 50 posto

Autor: Borivoje Dokler , 04. listopad 2016. u 22:00
Marko Ćosić, generalni direktor Proenergyja/ Marko Prpić/PIXSELL

Odabirom Proenergyja kao opskrbljivača električnom energijom i prirodnim plinom prosječno kućanstvo moglo bi ostvariti uštede od oko deset posto.

Proenergy, tvrtka u vlasništvu švicarskoga Ezpada AG-a, na hrvatskom je tržištu prisutna od 2010. godine. Putem Ezpada Proenergy ostvaruje pristup svim europskim tržištima električne energije, plina, ugljena, nafte i metala. Samo u 2015. Proenergy je isporučio 1,3 milijarde kilovatsati električne energije te 450 milijuna kilovatsati prirodnog plina. Koliko su zadovoljni rezultatima u Hrvatskoj, gdje vide najveće probleme te koji su ima planovi u budućnosti, posebice u plinskom biznisu, upitali smo Marka Ćosića, generalnog direktora Proenergyja.

Električnom energijom i plinom opskrbljujete potrošače u Sloveniji, Srbiji, BiH, Makedoniji i Hrvatskoj. Koliko ste zadovoljni rezultatima na pojedinim tržištima i koliko su oni uvjetovani regulacijom i stupnjem liberalizacije tržišta?
Principi i pravila liberalizacije tržišta električne energije i prirodnog plina determinirani su europskim direktivama te su konačni ciljevi za sve države Energetske zajednice, kojoj pripadaju sve navedene države, isti. Stupanj liberalizacije i uređenosti tržišta po državama je različit i ovisan je o razini implementacije europskih direktiva u zakonodavni okvir pojedine države te o specifičnosti ustrojstva energetskog sektora i razvoja infrastrukture. Postignutim rezultatima na svim tržištima izuzetno smo zadovoljni te nam je regionalna prisutnost dala veliku stratešku prednost i mogućnost daljnjeg napredovanja i rasta. To se očituje kroz mogućnost da svojim klijentima ponudimo naše usluge i savjete u svim državama i pod istim uvjetima. Također nam je izlazak na regionalno tržište otvorio mogućnosti što kvalitetnije nabave energenata i dodatnu konkurentnu prednost na tržištu.

 

17mlrd.

eura godišnji je promet švicarskog društva Ezpada, vlasnika Proenergyja

Na hrvatskom tržištu prisutni ste od 2010. . Možete li usporediti tadašnje stanje tržište električne energije s današnjim, koliko je ono napredovalo otad, koji su problemi ostali?
Kada smo postali sudionici na tržištu električne energije u Hrvatskoj, ono je tek bilo u fazi otvaranja s dominantnim opskrbljivačem koji je držao cijelo tržište. Tada su najveći problemi bili pojašnjavanje klijentima o mogućnostima liberalizacije i slobodnoj promjeni opskrbljivača. To danas više nije problem i klijenti su svjesni da imaju mogućnost izbora opskrbljivača u cilju smanjivanja svojih troškova i unapređenja usluga. Regulatorni problemi bili su zasigurno veći na početku otvaranja tržišta, ali uz volju regulatornih tijela i reguliranih djelatnosti oni su se mijenjali i kontinuirano unapređivali. To se čini i danas te možemo reći da je danas tržište puno uređenije i da su pravila unaprijed poznata. Problemi svakako da postoje i danas, a jedan od većih o kojima se raspravlja u posljednje vrijeme je i financiranje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije. U tom pogledu je napravljen propust, jer je trošak financiranja obnovljivih izvora energije cijelo ovo vrijeme bio skriven i nije bio transparentno prikazan kupcima električne energije, koji ga moraju financirati. 

Ističete da svojim kupcima nudite povoljniju, sigurniju i pouzdaniju opskrbu energentima. U čemu je vaša prednost nad konkurencijom, kakvu dodatnu vrijednost nudite?
Osnovna pogodnost s kojom idemo prema našim klijentima cjenovna je konkurentnost, čime im osiguravamo dodatne uštede u poslovanju. Sigurnost i pouzdanost opskrbe energijom potvrđujemo dosadašnjim uspješnim poslovanjem na hrvatskom tržištu i snagom većinskog vlasnika Proenergya, švicarskog društva Ezpada, koje posluje u svim državama Europske unije na tržištima električne energije, prirodnog plina, nafte, ugljena, emisija i metala uz godišnji promet od 17 milijardi eura. Stoga svoje klijente možemo kvalitetno savjetovati kad je najbolje vrijeme za ugovaranje, kakva su tržišna kretanja na ostalim tržištima od interesa za klijente te u novije vrijeme sve češće nudimo i usluge energetske učinkovitosti, putem kojih dodatno smanjujemo ukupne troškove za klijenta. 

Prije dvije godine ušli ste i u plinski biznis. Danas je u tom segmentu sve više igrača, kako ste se vi snašli i što očekujete nakon travnja 2017. godine, kad će se konačno liberalizirati i sektor kućanstva?
Rezultatima u plinskom sektoru jako smo zadovoljni, što među ostalima pokazuje kontinuirani rast broja kupaca, koji se u odnosu na listopad prošle godine povećao za 50 posto. Prirodnim plinom opskrbljujemo i sektor kućanstva te već nudimo povoljnije cijene prirodnog plina u odnosu na reguliranu cijenu. Odabirom Proenergyja kao opskrbljivača električnom energijom i prirodnim plinom prosječno kućanstvo moglo bi ostvariti uštede od oko deset posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close