Tehnologija specijalnih efekata za bezbrižno parkiranje automobila

Autor: Marta Duić , 25. rujan 2015. u 12:07
Uporabom ekrana osjetljivog na dodir, vozači mogu odabrati gotovo svaku zamislivu perspektivu/Bosch

Podaci iz kamera kratkog dometa i ultrazvučnih senzora također omogućuju automobilu da vozi sam; naprimjer da uđe i izađe iz garaže.

Parkiranje automobila može predstavljati težak zadatak, osobito s obzirom na činjenicu da su automobili s godinama sve dulji i širi, dok parkirna mjesta i garaže ipak nisu. Nimalo ne čudi da parkiranje spada u aktivnosti koje se najčešće povezuju s nesrećama. Međutim, dostupna je pomoć u obliku Boschevih elektroničkih sustava pomoći pri parkiranju.

Pomoć pri parkiranju, primjerice, usmjerava vozače u uskim parkiranim mjestima s pomoću akustičnih signala. Sustav pomoći pri parkiranju čak i preuzima kontrolu nad volanom. "Ako parkirate negdje gdje je svaki centimetar bitan, obično je korisnije vidjeti nego čuti", rekao je Dirk Hoheisel, član upravnog odbora tvrtke Robert Bosch GmbH. S time na umu, Bosch je razvio novi sustav s više kamera, koji je ugrađen u novi proizvodni model jednog od vrhunskih europskih proizvođača automobila. Predstavljen na međunarodnoj izložbi automobila (IAA), sustav vozačima jasno pokazuje što se događa tijekom parkiranja – oko cijelog vozila. Da bi to postigli, Boschevi inženjeri okrenuli su se vrsti 3D vizualizacijske tehnologije koja se već primjenjuje u holivudskim blockbusterima.

 

190stupnjeva

je veličina blende kamera koje snimaju neposrednu okolinu vozila

Snimanje iz svakog kuta
Sustav s više kamera sastoji se od četiri sićušne kamere kratkog dometa. Jedna je okrenuta prema naprijed, druga prema natrag, dok su dvije bočne kamere integrirane u vanjske retrovizore. S veličinom blende od 190 stupnjeva, one snimaju cjelokupno okruženje vozila. Domišljat dio nalazi se u zaslonu, koji objedinjuje stvaran i virtualni svijet. Vozači vide svoje vozilo kao vjerno prikazan 3D model s detaljnim karakteristikama dizajna. Postupci upravljanja volanom i okretanje kotača također su prikazani kao animirana grafika. Međutim, neposredno okruženje automobila prikazuje se u obliku slika u stvarnom vremenu. Uporabom ekrana osjetljivog na dodir, vozači, primjerice, mogu odabrati gotovo svaku zamislivu perspektivu. To im omogućuje da gledaju prostor ispred poklopca motora ili iza prtljažnika, pored vozila ili da vozilo gledaju odozgo iz ptičje perspektive. Svaki put kada vozač odabere novu perspektivu, kamera se optički okrene oko vozila na novu željenu točku.

U međuvremenu, na raspolaganju je dovoljno računalne snage da bi se nastavila prikazivati okolina vozila s pomoću slika u stvarnom vremenu. Ovdje je najveći izazov učiniti sliku na zaslonu što vjernijom. Kako bi se na područjima preklapanja između različitih kamera u što većoj mjeri smanjila izobličenja kod međusobnog spajanja slika, razvojni inženjeri iskoristili su sve svoje trikove. Kao rezultat toga, Bosch je prvi dobavljač na tržištu koji dinamički podešava rubove slika ovisno o perspektivi. To znači da su predmeti uvijek jasno vidljivi, čak i na mjestima gdje su slike međusobno spojene. Osim toga, elektronički upravljački uređaj kombinira slike dobivene od kamere s informacijama o udaljenosti iz ultrazvučnih senzora u postupku poznatom kao fuzija podataka iz senzora.

Bosch se koristi dobivenim podacima za izradu dinamičkog, trodimenzionalnog žičanog okvira oko virtualnog modela vozila, čiji je oblik prilagođen kako bi odgovarao promjenjivom okruženju. Bosch zatim projicira slike u stvarnom vremenu iz kamera kratkog dometa na taj žičani okvir. "To je tehnologija jednaka onoj koja se upotrebljava za specijalne efekte u filmovima", izjavio je Hoheisel. Za razliku od dvodimenzionalnih sustava, ovo omogućuje realističniji prikaz viših predmeta umjesto da ih se gleda odozgo iz ptičje perspektive. Vozači imaju dvostruku korist: prvo, slika na zaslonu prikazuje horizont, što im omogućuje bolju orijentaciju; drugo, ona čak i male prepreke čini vidljivijima.

Parkiranje u garažama bez vozača
Podaci iz kamera kratkog dometa i ultrazvučnih senzora također omogućuju automobilu da vozi sam – primjerice, da uđe u privatnu garažu i izađe iz nje. Vozači kontroliraju manevriranje izvan vozila, pritiskom tipke na ključu. To im omogućuje da se ne moraju provlačiti u vozilo ili izvan njega kada je ono parkirano na uskom parkirnom mjestu. S do četiri metra udaljenosti, središnji Boschev elektronički upravljački uređaj koristi se kamerama kratkog dometa za otkrivanje otvaranja vrata garaže.  Nije važno stoji li vozilo točno ispred vrata ili se ono nalazi pod malim kutom. Prema potrebi, kut ulaska moguće je ispraviti za do plus ili minus 20 stupnjeva. Sustav s više kamera zatim računa konačan položaj parkiranja u odnosu na trenutni položaj vozila. Na temelju podataka iz senzora, elektronički upravljački uređaj neprekidno nadzire okruženje vozila, čime sprječava sve sudare na putu u garažu. 

Pronalazak slobodnog parkirnog mjesta

Vozila će se samostalno parkirati

Za Bosch, automatizirano parkiranje započinje u vozilu – ali ima i mnogo širu primjenu. Boschevo aktivno upravljanje parkiralištem pojednostavljuje pronalazak parkirnog mjesta. Boschevi senzori ugrađeni u kolnik otkrivaju je li parkirno mjesto slobodno. Senzori prosljeđuju te informacije poslužitelju, gdje ih je moguće unijeti u mapu u stvarnom vremenu. Vozači tada mogu pozvati mapu putem interneta i saznati gdje se točno nalaze slobodna parkirna mjesta. U suradnji s tvrtkom Daimler, Bosch je otišao još jedan korak dalje. Dvije tvrtke žele revolucionarizirati parkiranje. Umjesto da se korisnici parkiraju i zatim ponovno traže automobile, vozila će se samostalno odvesti do praznog parkirnog mjesta, te se potom samostalno i praktično vratiti na mjesto gdje su ih ostavili kada se vozači vrate.

Komentirajte prvi

New Report

Close