Tehnologija ENT-a u službi zdravlja

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 29. lipanj 2015. u 22:01
Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikola Tesla/Borna Filić/PIXSELL

Patronažne sestre će korištenjem Ericsson Mobile Health rješenja pratiti stanje kroničnih pacijenata starijih od 65 godina.

Projekt CareWell, financiran europskim novcem iz  EU CIP-a, uz donaciju kompanije Ericsson Nikola Tesla (ENT) te partnerstvo FER-a i Hrvatskog društva za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva, predstavljen je u ponedjeljak.

Kao pilot projekt, prvi takav u Hrvatskoj, usmjeren je na korištenje mobilnih tehnologija u praćenju kroničnih bolesnika, u trajanju od 36 mjeseci od čega je 18 mjeseci predviđeno za terenski rad tijekom kojeg će patronažne sestre, korištenjem Ericsson Mobile Health rješenja, pratiti stanje kroničnih pacijenata starijih od 65 godina. 

 

36mjeseci

pratit će se kronični bolesnici uz pomoć uređaja koje je donirao ENT

Koordinacija stručnjaka
Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikola Tesla, istaknula je važnost ICT tehnologija u koordinaciji stručnjaka u zdravstvu, dok je o dobrobiti za hrvatski zdravstveni sustav govorio ministar  zdravlja Siniša Varga, upozorivši i na probleme vezane uz pretilost i nedostatak adekvatnih školskih sportskih dvorana. Prema istraživanjima, istaknuo je, broj pretile djece u stalnom je porastu zbog čega su oni visokorizični za razvijanje kroničnih bolesti.

Draženka Tenšek, glavna sestra Doma zdravlja Zagreb-Centar., iz svoje je perspektive patronažne sestre pojasnila važnost novog modela zdravstvene njege. Moglo se čuti kako će svaki tim tog doma zdravlja biti opremljen kompletom uređaja za praćenje vitalnih parametara (12 kanalni EKG, spirometar, tlakomjer te pulsni oksimetar) te će koristiti bežične komunikacijske tehnologije koje je, zajedno s digitalnim edukacijskim materijalima, donirao ENT. Donacija će, rečeno je, omogućit lakšu i bržu komunikaciju između patronažnih sestara i liječnika te smanjiti broj pacijentovih otežanih i nepotrebnih odlazaka u bolnice.

O dobrobiti za Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i njegove osiguranike govorila je Tatjana Prendža Trupec, ravnateljica HZZO-a, dok je o integriranoj zdravstvenoj skrbi riječ prepuštena Antoniji Balenović, ravnateljici Doma zdravlja Zagreb-Centar. Završna riječ pripala je Ivanu Lupiću, direktoru ICT rješenja za segment industrije i društva, koji je istaknuo kako ENT kao sastavni dio globalne korporacije Ericsson, podržava suvremene načine komuniciranja i da tvrtka nudi inovativna ICT rješenja koja kontinuirano poboljšavaju život ljudi i stvaraju novu vrijednost. 

Idealna podrška
Da je ENT idealna podrška što se tiče mobilnih tehnologija i ICT-a općenito svjedoči činjenica kako danas 40 posto svjetskog mobilnog prometa prolazi putem Ericssonovih mreža, a ta kompanija  pruža podršku za mreže s više od 2,5 milijardi pretplatnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close