Štetner: Spriječit ćemo otimanje poslovnih ideja

Autor: Bernard Ivezić , 16. ožujak 2015. u 15:02
Davorin Štetner, novi predsjednik CRANE-a, u biznis je ušao web dizajnom, danas ima TV prava na Formulu 1 i gradi TV i broadcasting centar u Jaski/Borna Filić/PIXSELL

Visoke standarde CRANE-a planiraju nametnuti i drugim ulagačima te više surađivati s poslovnim inkubatorima.

Znam za slučajeve gdje su studenti prezentirali svoje poslovne planove, znači konkretno razrađene poslovne ideje, samozvanim investitorima, koje su zatim realizirane bez njihova znanja. Moj je cilj stati na kraj takvim pokušajima, ističe novi predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) Davorin Štetner.

Tridesettrogodišnji poduzetnik, koji je u biznis ušao putem web dizajna, a danas ima prava na prikazivanje Formule 1 i u Jastrebarskom gradi TV i broadcasting centar, nije ulazio u detalje. Ističe pak da je takav strah mladih loš za razvoj startup scene u Hrvatskoj i sve legitimne investitore. "Mladi zbog toga u većini slučajeva smatraju da ne smiju otkriti sve adute kad predstavljaju svoj projekt, što uvelike smanjuje šansu za investiciju", kaže Štetner. Dodaje da CRANE želi svoje visoke standarde prenijeti na druge sudionike koji traže od potencijalnih mladih poduzetnika poslovne ideje i planove. Navodi da CRANE nove članove, odnosno nove investitore i poslovne anđele, prima iznimno oprezno.

Svih pet članova Upravnog odbora CRANE-a mora se složiti s odabirom kandidata, a oni moraju biti spremni na to da bilo koju ideju koju dobiju kroz CRANE realiziraju s onim ljudima koji su to i predložili. "Možda će vam zvučati neobično, ali za mene i sve naše članove noćna je mora kad sami moramo preuzeti upravljačku funkciju u startupu u koji smo uložili. To nije bit priče. Bit je da kroz CRANE dođemo do uspješnih mladih ljudi s perspektivnim idejama koji će ih zatim i provesti", kaže Štetner.

Navodi da je CRANE od 2008. uložio tri milijuna eura u 17 projekata, među kojima su, primjerice, Repsly, Entrio, WhoApi i Zimo Digital. Plan je, dodaje, da s povećaju broj poslovnih anđela u CRANE-u te da ostvare suradnju s poslovnim inkubatorima i lokalnim jedinicama i organizacijama.  "Uz povećanje broja članova povećao bi se broj investicija, a uz svojevrsno certificiranje inkubatora povećala bi se mogućnost investiranja", zaključuje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Čini se da je Crane na putu prema dolje čim se predsjedničke funkcije nije htio prihvatiti nitko drugi no Štetner. Svi drugi očito imaju pametnijeg posla nego se producirati kao veliki znalci. Većina firmi u kojima je vlasnički prisutan novi predsjednik poslovnih anđela je u stečaju ili predstečaju. Ne razumijem koji bi savjet itko mogao dobiti od takve osobe. Ne plaćaj dobavljače i kad zagusti otvori novu firmu?
Dajte malo razmislite šta radite.

Moje iskustvo sa dotičnim udrugom investitora je loše, a čujem da nisam jedini. Nezgdno je ovdje javno nabrajati, ali daleko je to od profesionalnosti valjskih investitora, da ne govorimo o premalim iznosima koje eventualno nude.

New Report

Close