Siemensov sustav kvar otklanja za 0,3 sekunde

Autor: Bernard Ivezić , 09. travanj 2018. u 22:00
Sustav koji se sam obnavlja tvrtka je isporučila HEP ODS-u

Koprivnica prva uvela SmartGrid.

Koprivnica je prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio pametnu električnu mrežu otpornu na standardne, radne prekide napajanja.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je na području Elektre Koprivnica uvela samoobnavljajuću pametnu električnu mrežu (Smart Grid) temeljenu na decentraliziranom pristupu i bežičnoj tehnologiji. Nova mreža u roku od 0,3 sekunde može sama detektirati kvar, otkloniti ga i rekonfigurirati mrežu.

Riječ je o takvoj brzini otklona kvara da ga uređaji poput računala i televizora, koji su priključeni na strujnu mrežu, uopće ne mogu osjetiti. Novi sustav tvrtki HEP ODS isporučio je Siemens.

Josip Tošić, voditelj ključnih projekata u diviziji Energy Management Siemensa Hrvatska kaže da je HEP ODS potvrdio da prati svjetske trendove te da posjeduje vrhunske stručnjake u području Smart Grid tehnologija.

"Željeli smo implementirati inovativni sustav automatizacije koji uspostavlja ponovno napajanje u mreži takvom brzinom da kupci uopće neće osjetiti prekid napajanja", kaže Tošić.

Dodaje da se HEP ODS pokazao kao pravi partner u projektu s Elektrocentrom Petek i tvrtkom Mikrolink. U Siemensu navode da je ovo prvi korak prema potpuno autonomnim Smard Gridovima koji će koristiti umjetnu inteligenciju i brže i efikasnije uklanjati kvarove.

Komentirajte prvi

New Report

Close