Šest pitanja na koje treba odgovoriti kada se odlučuje o IT strategiji gradova

Autor: Poslovni dnevnik , 08. studeni 2017. u 22:00
Kako povećati usluge i poslovne prilike u gradovima budućnosti?/FOTOLIA

Ako je grad u regiji gdje je povezanost spora ili nepouzdana tada pretpostavljeni sustavi moraju biti primarna implementacija, ali za većinu velikih gradova u razvijenim zemljama ovo nije problem.

Dobro dizajnirana infrastruktura pametnih gradova može povećati usluge i poslovne prilike, poboljšati sigurnost, pojačati surađivanje između gradova, građana i poslova te nastaviti tako činiti desetljećima koje dolaze. Kako bi se to postiglo, donosioci odluka trebaju osigurati zadovoljavajuće odgovore na sljedeća pitanja.

Je li prilagodljiva? 
Potreba za prilagodljivom infrastrukturom koja podržava brzo rastući grad i širi spektar aplikacija zajedno čine informatički oblak očiglednim izborom. SaaS pruža najbrži način uvođenja novih aplikacija i olakšava započeti od malog i prilagođavati aplikaciju kako rastu zahtjevi. Nema potrebe točno predvidjeti što će biti potrebno te nema potrebe kupiti sve servere i licence softvera unaprijed. Infrastruktura se može proširiti kako se proširuju potrebe grada. 

Je li prikladno povezivane dostupno?
Ako je grad u regiji gdje je povezanost spora ili nepouzdana tada pretpostavljeni sustavi moraju biti primarna implementacija, ali za većinu velikih gradova u razvijenim zemljama ovo nije problem. Postoje neke aplikacije koje mogu biti bolji domaćin lokalno, na primjer CCTV generira velike količine videozapisa koji bi mogli staviti napor na komunikacijsku infrastrukturu. 

 

86 posto

stopa usvajanja informatičkog oblaka u V. Britaniji

Je li pravo IT osoblje na raspolaganju?
Održavanje kućne infrastrukture zahtjeva visoko kvalificirano osoblje koje može pratiti razvoj na terenu. Nije začuđujuće da nedavno istraživanje Cloud Industry Foruma (CIF) u Velikoj Britaniji pokazuje ukupnu stopu usvajanja informatičkog oblaka u Velikoj Britaniji (84 posto), pri čemu je gotovo četiri od pet (78 posto) korisnika informatičkih oblaka usvojilo dva ili više informatičkih oblak usluga.

Je li dovoljno sigurna?
Ključ za siguran sustav nije mjesto poslužitelja, ali se njime upravlja pomoću najnovijih sigurnosnih praksi i softver se konstantno ažurira. Složenost modernih sigurnosnih sustava za većinu organizacija uz korištenje davatelja  informatičkog oblaka donosi poboljšanje sigurnosti. Odabir najboljeg pružatelja usluga koji ima sve relevantne certifikate i koji je u stanju jamčiti sigurnost informatičkog oblaka bit će poželjniji od one u vlasništvu IT infrastrukture za mnoge gradove. Sigurnosne kopije u informatičkom oblaku često su najbolji način za jednostavno pohranjivanje sigurnosnih kopija na udaljenim lokacijama. Države Teksas i Kalifornija koriste Microsoftovu Office365 uslugu koja se isporučuje iz Microsoftove infrastrukture za informatički oblak, a Microsoft je dobio strogi certifikat FBI CJIS koji je to omogućio.

 

78 posto

korisnika usvojilo je dvije ili više oblak usluge

Je li dostupna?
Mnoge prednosti stvaranja infrastrukture pametnih gradova proizlaze iz izrade aplikacija dostupnih različitim korisnicima, bilo da se radi o gradskom osoblju ili javnosti, tako da moraju biti postavljeni odgovarajući alati za upravljanje korisnicima. Usluga informatički oblak će moći pokretati poslužitelja na zahtjev ako postoji iznenadna potražnja od javnosti, npr. nakon ekstremnih vremenskih događaja.

Mogu li svi elementi biti uspješno integrirani?
Potreba za integracijom naslijeđene infrastrukture s novim uslugama vjerojatno će zahtijevati rješenja hibridnih informatičkih oblaka kako bi se osiguralo da se potrebna IT infrastruktura može razvijati i proširivati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close