Razilaze se oko značenja kriptovaluta

Autor: Bernard Ivezić , 28. ožujak 2018. u 14:02
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Slažu se da je ICO najjeftiniji način prikupljanja kapitala i da je blockchain tehnologija sa svrhom za mnoge sektore.

Dvije oprečne polutke domaćeg financijskog svijeta, banke predstavljene kroz Hrvatsku udrugu banaka (HUB) i kriptozajednica predstavljena Hrvatskom udrugom za blockchain i kriptovalute (UBIK), u srijedu su se na Effectus Forumu u Zagrebu prvi put srele uživo.

Glavni savjetnik HUB-a Zoran Bohaček odmah je naglasio da su za HUB blockchain i kriptovalute potpuno odvojene stvari. "Blockchain je tehnologija koja obećava, ima mnogo primjena ne samo u financijama već i u drugim segmentima od praćenja sljedivosti hrane do zemljišnih knjiga, ali kriptovalute su prolazna roba koja će nestati. Banke nude najjeftiniji platni promet", kaže Bohaček. Naveo je dvije odluke francuske središnje banke, koja je pozvala blockchain startupe na suradnju, pa jasno upozorila banke i druge financijske institucije da ne posluju s kriptovalutama.

Vlaho Hrdalo, predsjednik UBIK-a na to je uzvratio da HUB savjetuje samo ono na čemu zarađuju banke i negira sve drugo. Nikola Škorić, osnivač mjenjačnice kriptovalute i najbrže rastućeg hrvatskog startupa Electrocoina, naglasio je da su blockchain i kriptovalute neraskidivi. Navodi da je OriginTrail, startup koji je za blockchain rješenje praćenja slijedivosti hrane dobio nagradu Walmarta, najbolji dokaz tome.

"OriginTrail, dolazi iz Slovenije i Srbije, imao je ideju i znanje kako stvoriti rješenje, ali nije novca, stoga su izdali vlastitu kriptovalutu, napravili Initial Coin Offering ili ICO, prikupili sredstva, napravili proizvod i uspjeli", kaže Škorić. Bohaček ističe da je to pitanje alternativnih načina financiranja, kojih u EU nema dovoljno i kojima se upravo stoga EU sve više okreće. Navodi da se u Europi svega 30% projekata financira od rizičnog kapitala, a 70% od banaka. U SAD-u je, kaže, obrnuto.

"Zato je EU pokrenula capital market projekt, jer su postojeći instrumenti poput IPO-a prerigidni, teže izvedivi i skuplji", kaže Bohaček. Prema skupoći prikupljanja kapitala na vrhu su banke, slijedi IPO pa crowdfunding  te ICO-i kao novi, najjeftiniji način. S tim su se složili svi okupljeni. No, u srži problema ostali su podijeljeni. Predstavnik HUB-a ponovio je da su kriptovalute roba, a ne novac, predstavnik UBIK-a naglasio da su one novi oblik imovine koji ima elemente i novca i robe. Na kraju su se složili i da u Hrvatskoj institucije bježe od rješavanja tog pitanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close