Problem su trajektne linije i iseljavanje mladih

Autor: Borivoje Dokler , 21. studeni 2018. u 21:59
Neke otočne općine slabo su povezane s kopnom

Okuplja, dijeliti i komunicira znanje i iskustva iz ruralnih područja i surađuje s danskom vladom i parlamentom.

Tri ruralne organizacije uz podršku danskog Ministarstva unutarnjih poslova 1997. godine osnovale su Vijeće ruralnih okruga.

Glavni cilj danskog Vijeća ruralnih okruga je okupiti, dijeliti i komunicirati znanje i iskustva iz ruralnih područja u Danskoj. Nadalje, Vijeće je strateško tijelo, koje usko surađuje s danskom vladom i parlamentom kako bi se usredotočili na različite interese ruralnog razvoja. Cilj je poticanje rasta i razvoja diljem Danske. Vijeće radi na temama vezanim uz životne uvjete te na razvoju ruralnih okruga i otoka. Bavi se pitanjima vezanima uz izazove s kojima su suočeni ruralni okruzi, kao što su primjerice naseljavanje, zapošljavanje, usluge trajektnog prijevoza, krediti za kupnju nekretnina i ostala važna pitanja.

Vijeće razmatra i raspravlja o prijedlozima zakona i podnescima čiji sadržaj utječe na opće ili zajedničke uvjete u ruralnim okruzima i na otocima. Ono je također u toku s tekućim pitanjima i razvojnim trendovima u ruralnim područjima u Danskoj.

"Ruralne i otočne općine suočene su s brojnim izazovima. Za vođenje poslovanja važno je omogućiti odgovarajuće uvjete diljem Danske. Treba se usredotočiti   na premještaj državnih i obrazovnih institucija izvan najvećih gradova. Također je važno izgraditi funkcionalnu infrastrukturu i na primjeren način održavati usluge zdravstvene skrbi u ruralnim područjima. Konkretno, razvoj ruralnih područja i otoka suočen je s tri izazova. Prvi je izazov činjenica da se mladi ljudi iseljavaju radi studija, gube kontakt sa svojom mrežom i nikad se više ne vraćaju.

Drugi je izazov vrlo teška financijska situacija u brojnim ruralnim općinama jer reforma kompenzacijskih mjera – usredotočenih na smanjenje ekonomskih razlika među danskim općinama – još uvijek nije provedena. Treći izazov je pomanjkanje dobre infrastrukture i digitalne infrastrukture. Otočne općine povezane su s kopnom trajektnim linijama – na nekoliko mjesta potrebno nam je više polazaka svakodnevno, kao i jeftinije karte", kaže Steffen Damsgaard, predsjednik Vijeća ruralnih okruga i napominje da je tijekom posljednjih nekoliko godina Vijeće postiglo znatan napredak.

"Danas imamo parlamentarni odbor za ruralna područja i male otoke. To je vrlo važno. Nadalje, vlada je puno toga postigla u cilju poticanja rasta i razvoja diljem Danske, provela je plan premještanja državnih institucija te napravila dobre i neophodne promjene Zakona o planiranju, kao i smanjenje cijena trajektnih usluga, a zaslužna je i za osnivanje Nacionalnog fonda za širokopojasni pristup internetu", ističe Damsgaard.  

Komentirajte prvi

New Report

Close