Postane li IT vertikalna industrija, otvara si put do 1,6 milijardi kuna

Autor: Bernard Ivezić , 12. travanj 2017. u 14:28
Foto: Thinkstock

Samo zato što IT nije vertikalna industrija, do poticaja za R&D projekte nije mogla doći niti jedna hrvatska softverska tvrtka.

Hrvatska se planira povući iz ekskluzivnog kluba članica EU, koje na popisu nekoliko ključnih industrija koje žele poticati do 2020. godine nema IT-a, te u tom klubu, usamljen ostaviti Cipar. Da bi to učinila Vlada bi ove godine trebala zatražiti izmjenu Strategije pametne specijalizacije i u njoj IT industriju iz horizontalne prepisati u vertikalnu industriju.

Time bi se hrvatskim softverašima otvorio izravan put do 1,56 milijardi kuna bespovratnih poticaja za R&D, koji su već rezervirani za Hrvatsku u EU fondovima. Ministrica gospodarstva Martina Dalić potvrdila je Poslovnom dnevniku u utorak na Jump IT Forumu da podržava takvu izmjenu Strategije pametne specijalizacije. "Osobno se zalažem da se IT industrija iz horizontalne pretvori u vertikalnu industriju i to sam jasno do znanja dala i Udruženju nezavisnih softverskih izvoznika CISEX-u", kaže Dalić. Dodaje da sada traži odgovor na pitanje može li se to proceduralno brzo provesti. Navodi da bi u najcrnjem scenariju taj plan mogao propasti ako će EU inzistirati na složenim i dugotrajnim analizama, koje mogu potrajati do dvije godine. Samo u tom slučaju, kaže Dalić, ovaj bi plan bio neprovediv.

 

Žitnik

IT industrija u Hrvatskoj zapošljava više od 40 tisuća ljudi, radi više od 14 milijardi kuna prihoda.

Naoko jednostavno pitanje piše li se hrvatska IT industrija u nekoj tablici horizontalno ili vertikalno već je dvije godine jedno od gorućih pitanja u branši. Najviše se za promjenu stanja zalaže upravo CISEX, a Dalić im priznaje dobre poslovne rezultate.  Ukupno, kako je prezentirao bivši direktor IDC Adriaticsa Boris Žitnik, IT industrija u Hrvatskoj zapošljava više od 40 tisuća ljudi, radi više od 14 milijardi kuna prihoda i bilježi izvoz veći od 15 posto godišnje. Sama softverska industrija u 2015. godini imala je 2,03 milijarde kuna izvoza što je rast od gotovo tri puta u svega pet godina. Nastavi li tim tempom hrvatska će softverska industrija do 2020. izvoz povećati na više od milijardu eura.

Danas već svaki 30. euro koji dođe u Hrvatsku izvana rezultat je uspješnog rada hrvatske softverske industrije. U Njemačkoj je IT postao okosnica nove industrijske revolucije "Industrije 4.0". U Sloveniji su u svoju Strategiju pametne specijalizacije ugradili plan da kroz IT provedu reindustrijalizaciju nazvavši to "SI_ndustry 4.0" i postavivši je kao stratešku vertikalu. U Hrvatskoj pak samo zbog činjenice što IT nije vertikalna već horizontalna industrija do poticaja za vlastite R&D projekte nije mogla doći niti jedna hrvatska softverska tvrtka. Time se država odrekla poticanja tvrtki poput pulskog Infobipa, koji zapošljava više od tisuću radnika na pet kontinenata, a među svojim proizvodima ima čak i vlastitu kripto-valutu. Izravno do poticaja za R&D tako nije mogao doći ni najuspješniji hrvatski proizvođač računalnih igara Nanobit. Zatim IN2 grupa,, kao ni PhotoMath Damira Sabola, najuspješnija hrvatska mobilna aplikacija s više od 40 milijuna korisnika diljem svijeta.

 

Dalić

To što je postigla hrvatska IT industrija je impresivno.

Potpore za R&D su time ostale nedostupne i za domaće proizvođače pametnih uređaja Hangar 18 i M SAN grupu, ali i niz uspješnih startupa poput Zipata, Oradiana, CodeAnywhera i Salespoda…  "To što je postigla hrvatska IT industrija je impresivno i inspiracija za druge u hrvatskom gospodarstvu, ali ona nema samo važan horizontalan utjecaj koji se ogleda u kvaliteti izvoza i zapošljavanju visoko-obrazovanog kadra već ima i važan horizontalan doprinos, jer se kroz njega jača konkurentnost svih ostalih subjekata u gospodarstvu", kaže Dalić. Navodi da je Vlada stoga zainteresirana jačati IT industriju. "Prisutnost jakog IT sektora pojačava znanje i mogućnosti za cijelo gospodarstvo i otvara prilike za sve, a u razgovorima s velikim međunarodnim igračima iz te branše vidim da postoji i interes za ulaganja. No, tu ih najviše interesira hoćemo li i koliko IT stručnjaka obrazovati tako da ima dosta pitanja na kojima se može raditi više", zaključuje  Dalić.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dk naši nešto poduzmu propast ćemo 3x. Bolje bi bilo da ne rade ništa, brže bismo napredovali

Normalno da kod nas IT industrija raste kada ovisi o stranim klijentima i kapitalu. Inace bi propala kao i svaki dobavljac Agrokora.
Zato je i turizam toliko uspjesan, dok nam ne dode kamion mira i tolerancija pa prode nekim turistickim gradom.

New Report

Close