PBZ prvi počeo kreditirati preko interneta

Autor: Ana Blašković , 21. listopad 2010. u 22:00

Preko interneta već se mogu kupiti udjeli u fondovima, obnoviti police osiguranja i ugovoriti stambena štednja

U ubrzanom poslovnom okružju u kojem je vrijeme postalo važnije od novca bankovno poslovanje ubrzano se seli iz poslovnica u sferu interneta. Ni domaće banke ne zaostaju za svjetskim trendovima te kontinuirano proširuju spektar financijskih usluga, ali i sigurnosti poslovanja preko interneta. Prva banka u Hrvatskoj koja je uvela online poslovanje bila je Privredna banka Zagreb, a danas se njime koristi gotovo 200.000 klijenata PBZ-a. Tvrtke u platnom prometu obave 80 posto transakcija preko interneta, a građani, primjerice, više od 50 posto transakcija kupoprodaje deviza.

Bez ograničenja
Od početka online bankarstvo zamišljeno je bez ograničenja, a napretkom tehnologije i sustav se nadograđuje i osiguravaju ISO certifikati. U portfelju PBZ ima niz “eBanking” usluga među kojima su klasično internetsko bankarstvo za građane i obrtnike pod imenom PBZ365@net te PBZCOM@net za tvrtke. Razvojem tržišta kapitala PBZ je uveo uslugu za trgovanje vrijednosnim papirima (PBZ Investor) kojom se obavi 98 posto tih transakcija, kao i druge tehnološke varijacije. Primjerice, aplikacija za mobitele pod imenom mPBZ u potpunosti je integrirana i klijentima omogućuje razne kombinacije korištenja više različitih “distribucijskih kanala” sukladno potrebama i situaciji u kojoj se nalazi. “Elektronički kanali su budućnost uslužnog bankarstva. Nastavit ćemo ulagati u toj domeni i svojim klijentima ponuditi nove usluge, ali i redovno unapređivati postojeće. Tako ćemo uskoro našim korisnicima ponuditi potpuno novu uslugu na našem tržištu – eRačun. Riječ je o neovisnom rješenju koje već pet mjeseci radi u testnom režimu, a komercijalni početak usluge mogao bi uslijediti vrlo brzo”, poručuju u PBZ-u. PBZ, ističu u banci, jedini nudi kreditiranje preko interneta. “Nije riječ o tome da preko interneta možete predati zahtjev za kredit koji će se onda poslije obrađivati u banci, već o pravom online odobravanju kredita. U praksi to izgleda ovako: korisnik preko računala i interneta zatraži kredit, primjerice 10.000 eura na tri godine, a računalo mu odmah kaže može li mu se ili ne takav kredit odobriti. Kada i ako se kredit odobri, sve što je potrebno jest unijeti autorizacijski kod, čime se ujedno i daje suglasnost na uvjete. Odmah nakon odobrenja sredstva su na računu”, kažu u PBZ-u.

Upravljanje portfeljom
E-zabom, internetskim bankarstvom Zagrebačke banke, koristi se oko 440.000 klijenata, od toga je oko 80.000 tvrtki. Najveće promjene dogodile su se u posljednje dvije godine otkad je e-zaba prestala biti samo usluga za transakcije, već je postala višefunkcionalna usluga bržeg poslovanja s čitavom bankom, ali i državom kroz B2G (Business to Government) usluge. “Našim klijentima ponudit ćemo uslugu eRačun u suradnji s agencijom Fina. Riječ je o usluzi u B2B segmentu, odnosno poslovanju između tvrtki, kojim će se omogućiti razmjena elektroničkih računa između dobavljača i kupca”, najavljuju u Zabi. Građanima je osim provođenja uobičajenih transakcija namijenjeno bankarstvo preko mobitela, trajni nalozi, štednja i željeno oročenje, a mogu obnoviti policu autoosiguranja, ugovoriti stambenu štednju te ispuniti i predati zahtjev za stambeni kredit. Također mogu primiti izvatke računa, rate kredita, troškove po kreditnim karticama, ali i ugovoriti sastanak u banci. Zagrebačka banka nudi uslugu e-uplatnice koja za plaćanje računa preko e-bankarstva omogućuje zaprimanje unaprijed popunjenih naloga, a sam klijent odlučuje kada će provesti plaćanje. Primanje e-uplatnica za sada je moguće za račune T-HT-a, Vipneta, Optima Telekoma te jedinstvene uplatnice Zagrebačkog holdinga. Pandan PBZ Investora u Zabi je e-trade. Riječ je o internetskom trgovanju vrijednosnim papirima koje omogućuje cjelokupno brokersko poslovanje s bankom i samostalno upravljanje portfeljem vrijednosnih papira. Gotovo 75.000 klijenata Erste banke svoja plaćanja obavlja NetBankingom, od pregleda računa i detalja po njima, udjela u mirovinskom fondu, preko kreditnih kartica, kunskih i deviznih plaćanja, oročavanja štednje, narudžbe čekova, kupoprodaje deviza, kupnje udjela u investicijskim fondovima do kupnje GSM bonova, ali i ostvarivanja kontakta s bankom. Tvrtkama je omogućen uvid u kunske i devizne žiro-račune, oročene uloge, kredite, garancije i akreditive, poništenje neizvršenih naloga te aktiviranje trajnih naloga. Bez dolaska u poslovnicu zaposlenicima se mogu isplatiti plaće, otplatiti rate kredita, kupovati i prodavati udjeli u investicijskim fondovima. “Erste banka nastoji klijentima pružati usluge i proizvode individualno, sukladno potrebama i preferencijama, pa stoga nemamo pakete, već je ponuđena samostalna usluga koju mogu ugovoriti”, ističu u Erste banci.

Sve kartice se primaju
U Raiffeisenbank Austria tvrtke se osim klasičnih platnih transakcija preko interneta mogu služiti uslugom predaje poreznih obrazaca (e-porezna), prijavom i odjavom podataka za mirovinsko osiguranje (e-mirovinsko) te zdravstveno osiguranje (e-zdravstveno). Od ožujka ove godine tu je i e-broker usluga za trgovanje vrijednosnim papirima. Posluje li tvrtka s inozemstvom, internetskim servisom se može otvoriti dokumentarni akreditiv, a uslugom e-ToMiTreba!! tvrtke mogu online prodavati robu i usluge preko interneta 24 sata na dan, sedam dana u tjednu. Tvrtkama je omogućeno plaćanje karticama u izdanju bilo koje banke iz zemlje i inozemstva. Online bankarstvo ključan je distribucijski kanal i u Hypo Alpe-Adria banka u kojoj, između ostalih, nude izravan pregled vrijednosnih papira Zagrebačke burze, kupnju i prodaju, pregled prometa, portfelj kroz Hypo Trade uslugu. Tvrtke preko HYPOneta mogu poslovati po svojim računima, obavljati platni promet, zaprimati obavijesti o deviznom priljevu za potrebe HNB-a, obavljati korespondenciju i imati uvid u tečajnu listu.

Komentirajte prvi

New Report

Close