Održivim rješenjima do kvalitetnijeg života i rasta

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 22. rujan 2016. u 22:00
ARoS Aarhus Kunstmuseum, jedan od najvećih skandinavskih muzeja umjetnosti/FOTOLIA

U većem protoku informacija veliku ulogu igra i gradska WiFi mreža koja pokriva cijelo naseljeno područje, pa svi imaju pristup podacima.

Aarhus, drugi najveći grad u Danskoj te ujedno i najveća danska luka, jedan je od nositelja titule pametnog grada. Zahvaljujući posebnim naporima uloženima u kreiranje učinkovitih i održivih rješenja za izazove s kojima se mnogi gradovi današnjice suočavaju postignuta je i suradnja između javnog i privatnog sektora te građana koja je za rezultat imala povećanje kvalitete života za oko 300 tisuća žitelja koliko Aarhus broji.

Neka od već implementiranih rješenja su Digitalno susjedstvo unutar kojeg se rješavaju tekući gradski problemi i realiziraju građanske inicijative, zatim bicikli s ugrađenim digitalnim čipom koji komunicira sa semaforima i omogućava veću protočnost gradskog prometa i skraćuje vrijeme koje se inače gubi u gradskim gužvama te organizacija posebnog tjedna namijenjenog pojedincima koji imaju inovativne ideje a u potrazi su za modelima financiranja. 

Otvoreni podaci
Kako je riječ o promicanju nacionalne i međunarodne suradnje između gradova, regija i država osigurava se i koordinacija implementacije pametnih rješenja na širem geografskom području. Kao glavni ciljevi u projektu Smart Aarhaus postavljeni su socijalna, ekonomska te ekološka održivost. Neki od projekata realiziranih u sklopu toga su Open data Aarhus, portal koji nudi sve relevantne informacije nužne za bolje funkcioniranje grada, zatim Aarhaus City Lab koji je postao središnjim mjestom za urbani razvoj, Sharing Economy ili testni projekt u kojem cijeli grad istražuje prednosti dijeljene ekonomije, te nekoliko festivala posvećenih novim tehnologijama, razvoju IT sektora i poticanju kreativnosti među građanima.

 

29tisuća

uličnih svjetiljki s LED rasvjetnim tijelima bit će ugrađeno do 2018. čime će se smanjiti potrošnja energije za 30%

Navedenom treba dodati i da je Open dana (otvoreni podaci) u svijetu sve popularniji web alat koji objedinjuje relevantne informacije i omogućava da se one koristite bez ograničenja i da se mogu dijeliti. U konačnici, ovakav pristup omogućava interoperabilnost, smanjuje vrijeme čekanja na određenu informaciju koje se u pojedinim sporijim sustavima može produžiti na nekoliko dana i pospješuje komunikaciju između državnih, gradskih i upravnih tijela te zainteresiranih strana. U većem protoku informacija veliku ulogu igra i gradska WiFi mreža koja pokriva cijelo naseljeno područje tako da građani otvorenim podacima, kao i svim drugim uslugama, mogu pristupiti bilo kada i bilo gdje.

Svi realizirani projekti, kojima treba dodati i brojne uspostavljene centre za inovaciju, omogućilo je partnerstvo između samo grada, Središnje Danske regije, sveučilišta Aarhaus i Alexandra  Instituta, VIA University koledža, IT – foruma, Danskog tehnološkog instituta te brojnih drugih važnih dionika. Svi zajedno planiraju osnažiti digitalno gospodarstvo koje može generirati nova radna mjesta pri čemu su dobrodošli svi oni koji imaju jasne poslovne potencijale koje im gradske vlasti i Smart Aarhaus mogu pomoći razviti. 

Sprečavanje klimatskih promjena
"Nalazimo se u razdoblju sve bržih promjena uslijed kojih su nužna nova logička rješenja u skladu s kojima ćemo donositi buduće odluke. Aarhus kao pametni grad predlaže digitalna rješenja i mogućnosti uz pomoć kojih se možemo suočiti sa svim potencijalnim preprekama i izazovima postavljenima pred nas", rekao je Niels H?jberg, predsjednik Smart Aarhausa. Kako sve veći priljev stanovništva koje privlače moderni i razvijeni gradovi neminovno utječe i na okoliš, u sklopu Smart Aarhusa razvijeni su i programi sprečavanja klimatskih promjena. Te se inicijative oslanjaju na kombiniranje održivih rješenja s gospodarskim rastom, odnosno projekte optimizacije klimatske prilagodbe unutar kojih se smanjuju emisije CO2. Potiču se i poduzimaju svi potrebni koraci kako bi se potaknula energetska učinkovitost, smanjila upotreba fosilnih goriva te smanjio ukupni udio ugljičnog dioksida do 2030. godine. 

Alternativni prijevoz
Također, do 2018. godine planira se zamjena 29 tisuća uličnih svjetiljki s LED rasvjetnim tijelima pri čemu se potrošnja električne energije reducira za više od 30 posto. Trenutno se i prikupljaju podaci o gradskom prometu kako bi se na osnovi dobivenih podataka istražilo ponašanje građana u prometu i analizirali ukupni troškovi u skladu s čime se mogu planira izraditi strategija alternativnih i ekološki održivih prometnih rješenja.

Planiraju se i dugoročni infrastrukturni projekti koji će doprinijeti većoj popularnosti e-mobilnosti, uz koje se provode i manifestacije te edukacije građana o važnosti ekološkog načina vožnje. Planirana je dorada te izgradnja novog dijela gradske željeznice koja će funkcionirati na električnu energiju što, dodamo li tome i brojne uređene biciklističke staze te poticanje ovog prijevoznog sredstva kao alternativnog načina prijevoza, će za posljedicu imati sve manji broj korisnika i vlasnika automobila na fosilna goriva. Dio energije potrebne za pokretanje nove gradske željeznice dolazi iz danskih vjetroelektrana čime je krug ekološke održivosti zapravo uspješno zatvoren a Aarhus sve bliže statusu pravog samoodrživog pametnog grada. 

Komentirajte prvi

New Report

Close