Nokia kupuje Alcatel-Lucent za 15,6 milijardi eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. travanj 2015. u 13:41
Foto: Reuters

Finska Nokia postigla je dogovor o kupnji francuskog Alcatel-Lucenta za 15,6 milijardi eura, čime se utire put stvaranju najvećeg proizvođača telekomunikacijske opreme u svijetu, objavile su u srijedu dvije kompanije.

Finska Nokia postigla je dogovor o kupnji francuskog Alcatel-Lucenta za 15,6 milijardi eura, čime se utire put stvaranju najvećeg proizvođača telekomunikacijske opreme u svijetu, objavile su u srijedu dvije kompanije.

Finski je telekomunikacijski div pristao dati dioničarima Alcatel-Lucenta 0,55 dionice nove kompanije za jednu njihovu dionicu.

Nova grupa zvat će se Nokia, imat će sjedište u Finskoj i vodit će je Nokijin menadžerski tim, navodi se u priopćenju. Do kraja 2019. planiraju uštediti 900 milijuna eura troškova bez dodatnog smanjenja broja radnih mjesta nakon planiranog restrukturiranja, objavile su dvije kompanije. Spajanje bi trebalo osigurati i dodatnih 200 milijuna eura ušteda na financijskim troškovima.

Čelnik Alcatel-Lucenta Michel Combes rekao je za francuski TV kanal BFM Business da će nova grupa nastojati "povećati aktivnosti istraživanja i razvoja u Francuskoj za 25 posto" zapošljavanjem dodatnih 500 istraživača. Time bi se ukupan broj zaposlenih u odjelu istraživanja i razvoja u Francuskoj popeo na 2.500.

Nokia je bila najveći svjetski proizvođač mobitela više od jednog desetljeća da bi je 2012. pretekao južnokorejski Samsung. Prošle su godine prodali odjel za mobilne telefone i tablete američkom softverskom divu Microsoftu i sada se bave razvojem infrastrukture za mobilne i internetske mreže.

Sporazum će, između ostalog, pomoći Nokiji da ojača poslovanje s mobilnom infrastrukturom u odnosu na švedski Ericsson i kineski Huawei, s obzirom da je Alcatel vodeći dobavljač 4G i LTE mobilnih mreža i povezanih usluga.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Nit Nokia niti Lucent nisu rasli.. dakle nisu iznad 1. Recimo da je Nokia 0,8 a Lucent 0,9. Mnozenjem dobijemo iznos manji od početnog… dvije padajuce firme ne cine jednu rastucu…

Bolje im je da se vrate gumenim cizmama i kupe Borovo 🙂

Highway to hell!
Mislim da je ovo završni loš potez Nikie.

New Report

Close