Neophodno je stvoriti hrvatski IT brend

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2017. u 14:06
Plamenko Barišić iz King ICT-a i potpredsjednik Udruženja za IT u HGK/Goran Stanzl/PIXSELL

Neki od glavnih problema za poslovanje informatičko-tehnoloških poduzeća su nejasna porezna politika i loš zakonski okvir za poticanje istraživanja.

Hrvatska IT industrija postiže dobre rezultate, pogotovo u izvozu, no ako se ne otklone administrativne prepreke koje koče rast i procese digitalizacije, i ako se ne donese strategija razvoja IT-a, teško se može očekivati veća konkurentnost hrvatskog IT-a i gospodarstva, poručeno je u utorak s konferencije Digital&Tech, u organizaciji Udruženja za IT Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Sudjelovalo je sto predstavnika IT sektora kojima je potpredsjednik Udruženja Plamenko Barišić poručio da bi za razvoj i nastavak dobrih IT trendova bilo potrebno stvoriti i brend hrvatske IT industrije, kako su to već učinile brojne zemlje.

"Uz stvaranje jakog IT hrvatskog, brenda hrvatskim bi se tvrtkama više mogla otvoriti i izvozna tržišta, u čemu HGK dosta može pomoći, kao i u ubrzanju procesa digitalizacije, bez kojih je današnje i pogotovo buduće poslovanje i život općenito nemoguć. Važno je znati da hrvatski IT ima potencijala i da je i u Hrvatskoj, kao i u svijetu, jedna od najbrže rastućih, ali i industrija podložna promjenama te je iznimno važno pratiti i prilagođavati se trendovima", istaknuo je Barišić, inače iz tvrtke King ICT/M San Grupa.

 

19 mlrd.

kuna lanjski prihodi IT industrije, od čega 5 mlrd. od izvoza

Nekim od najvećih problema za poslovanje IT-a označio je nejasnu poreznu politiku i nedostatak kvalitetnog zakonskog okvira za poticanje istraživanja. Potrebno je jače i povlačiti sredstva iz EU fondova za IT, za što se do sada povuklo jako malo, ocijenio je Barišić. Konzultanti Boris Žitnik i i Dalibor Subotičanec iznijeli su rezultate analize hrvatske IT industrije od 2008. do 2016. koje je provelo Udruženja za IT HGK temeljem raznih baza podataka (Fina, HNB, DZS, Eurostat i drugi izvori).

Ukupan prihod IT industrije prošle je godine dosegnuo oko 19 milijardi kuna, dok je godinu prije bilo nešto malo iznad 18 milijardi kuna. Prihodi od izvoza IT usluga i rješenja lani su iznosili oko 5 milijardi kuna, dok se ostalo odnosi na prihode od IT-a u RH, koji rastu sporije od izvoza, a sve bi, kaže Žitnik, moglo biti više kada bi se donijela državna strategija za IT i IT 'oslobodio' određenih nameta.

"Gotovo 80 posto industrije i prihoda IT-a je u Zagrebu, kojeg slijed Istra s 4,6 i Splitsko-dalmatinska županija s 2,4%. Slično je i s izvozom, najviše se ostvaruje iz Zagreba, 76%, potom iz Istre (8%), više nego je njezin udjel u prihodima, a slično je i u Osijeku čiji IT izvoz raste svake godine", istaknuo je Žitnik, dodajući da IT sektor zapošljava više od 25 tisuća ljudi. "Možda i najvažnije je da IT ostvaruje i veliku novostvorenu vrijednost, lani 6 milijardi kuna, no prošle godine je porast industrije bio relativno mali, vjerujemo da će tako biti i ove pa se to može shvatiti i kao određena stagnacija u sektoru, kojemu treba više podrške iz državnih institucija i fondova EU-a", ocijenio je Žitnik. 

Komentirajte prvi

New Report

Close