Nanobit pustio u prodaju prvu igru za Android sustav

Autor: Bernard Ivezić , 07. travanj 2015. u 16:20
A. Šumina i Z. Vučinić vlasnici Nanobita su EY Poduzetnici godine/ D. Urukalović/PIXSELL

Na Androidu je 80 posto korisnika, ali Google ne dopušta prodaju iz Hrvatske.

Najveći hrvatski proizvođač računalnih igara, tvrtka Nanobit iz Zagreba, koji je do sada svoj uspjeh temeljio isključivo na proizvodnji igara za iPhone i iPad, pustio je u prodaju prvu igru za Android korisnike. U prva četiri dana igru Superstar Life s Google Play trgovine aplikacija preuzelo je blizu 1000 korisnika.

Nanobit je unazad sedam godina, otkako je osnovan, prodao 40 milijuna primjeraka svojih aplikacija za iPhone i iPad. Prodaje ih po freemium modelu. To znači da se igra može besplatno preuzeti i igrati, ali se dodatni sadržaji kupuju unutar igre. Nanobit je lani od prodaje takvih sadržaja udvostručio prihod na 24 milijuna kuna uz operativnu dobit od 12 milijuna kuna. Sav taj prihod ostvaren je od prodaje korisnicima iPhonea i iPada. Na Andoridu je pak barem dvostruko više korisnika.

Agencija Strategy Analytics tvrdi da više od 80 posto pametnih mobitela radi na Googleovom Andoridu, a tvrtka Dau-up da pokazatelji za 2014. ukazuju da je proizvoditi mobilne igre za Andorid platformu sad podjednako profitabilno kao i za Appleov iOS. K tome, Google Play, trgovina preko koje se kupuju Andorid aplikacije u 2014. godini, prema AppFiguresu, službeno je pretekla Appleov AppStore. U ponudi ima više od 1,43 milijuna aplikacija.

Dok je Nanobit prihod od iPhone i iPad korisnika mogao zaračunavati izravno iz Hrvatske, za potrebe prodaje na Google Play trgovini morao je otvoriti podružnicu u Mađarskoj. Google, naime, i dalje ne dopušta tvrtkama iz Hrvatske da izravno preko njega prodaju svoje aplikacije Andorid korisnicima. Mogu ih poklanjati, ali ne mogu im ništa naplaćivati. Stoga je Nanobit, tvrtka koja se prije dva tjedna okitila titulom Poduzetnika godine u Hrvatskoj, prema izboru međunarodne konzultanstke kuće EY, i koja je prema Deloitteu 13. najbržerastuća tehnološka tvrtka u ovom djelu Europe, bio prisiljen dio poslovanja preseliti u Mađarsku.

Komentirajte prvi

New Report

Close