Najvažnijih pet načina kojima će se digitalizacijom transformirati mjesto rada

Autor: Poslovni.hr , 16. studeni 2016. u 13:47
Foto: BizIT

Do 2020. godine zaposlenici i poslodavci će se suočiti sa velikim promjenama na radnom mjestu uzrokovanim digitalizacijom.

Prema studiji IDC-a, do 2020. godine razvit će se gotovo četvrt milijuna aplikacija za internet stvari (IoT). One čine dio tekućeg procesa digitalizacije koji utječe i na poslovno okruženje. Zaposlenici i poslodavci moraju se suočiti s time da će se povezivanjem uređaja promijeniti njihova radna rutina. BizIT predlaže da rzmotrimo prednosti i nedostatke tekuće digitalizacije u uredu.

1. Pojačana suradnja

Danas je dobro poznato da se razvojem pametnih uređaja pridonijelo tome da zaposlenici ostanu u dodiru čak i kada se nalaze u različitim uredima ili dijelovima svijeta. Uslugama pohrane u oblaku omogućuje im se razmjena velikih datoteka u udaljenom poduzeću, dok im se videokonferencijskim alatima omogućuje komunikacija licem u lice. Međutim, pred nama su još veće promjene obilježene stavljanjem na tržište prvih robota za suradnju. Služeći se tabletom ili mobilnim uređajem, korisnici se sada mogu priključiti na udaljenu lokaciju posredstvom robota, koji uključuje videozaslon i koji postaje njihov virtualni agent. Zaposlenici se čak više ne moraju sastajati u posebnoj konferencijskoj prostoriji. Robot jednostavno zaprima signal s tableta i dolazi zaposlenicima te time svima štedi vrijeme i napore.

2. Povećana produktivnost

Zamislite aparat za kavu koji neprestano komunicira s Vašim pametnim telefonom. Mogli biste odabrati svoju omiljenu kavu i započeti njezinu pripremu bez napuštanja uredskog stolca. Samo zamislite svo to vrijeme koje biste mogli uštedjeti da ne morate čekati u uredskoj kuhinji i koje biste umjesto toga mogli iskoristiti za odgovaranje na sve one poruke koje se nalaze u Vašem sandučiću.

Od uređaja za praćenje kondicije korist nemate samo Vi, već i Vaš poslodavac. Studijama se pokazalo da su zdravi zaposlenici produktivniji te stoga, što nije nikakvo iznenađenje, trgovačka društva počinju aktivno poticati trend uređaja za praćenje kondicije. Prema istraživanju društva Tractica, u uredskim okruženjima do 2020. godine [2] primjenjivat će se više od 75 milijuna nosivih tehnoloških uređaja, od kojih će se mnogi nuditi besplatno u okviru korporativnih programa zdravlja. Moguće su i uštede troškova povezane sa zdravijim radnicima. Tako, na primjer, određeni pružatelji zdravstvenog osiguranja nude popuste poduzećima koja svojim zaposlenicima osiguravaju nosive uređaje u nadi da će time smanjiti broj posjeta liječniku i naknadna potraživanja od osiguranja. Još je jedna prednost ta da je praćenje lokacije postalo puno jednostavnije i da besprijekorno funkcionira. Na uređajima povezanima s internetom označen je zemljopisni položaj, čime se radnicima štedi vrijeme kada traže određene stvari te štedi novac smanjenjem stopa gubitaka.

Cijelu listu pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close