Monako je uz Bosch postao povezan i pametan grad

Autor: Marta Duić , 02. srpanj 2015. u 22:00
Kneževina Monako i Bosch također planiraju raditi zajedno na energetskoj učinkovitosti i rješenjima za energetske uštede/FOTOLIA

Komunikacija preko aplikacije funkcionira u oba smjera pa korisnici mogu aktivno sudjelovati u dizanju kvalitete života u gradu.

Od sredine studenoga 2013. godine Kneževina Monako koristi nove tehnologije za digitalnu povezivost. To je bio prvi korak u provedbi sporazuma o suradnji koji je potpisan u srpnju 2012. između  Kneževine Monako i Bosch grupe.

Cilj sporazuma jest pronaći najbolji mogući način za ostvarivanje koncepta povezanog grada. Monako je grad izgrađen na visini,  s vrhova brda pruža se prekrasan pogled, ali je zbog uske i zavojite ceste teško doći do njega. Svi turisti, putnici i građani koji su imali priliku ˝zaglaviti˝ u prometnoj gužvi Monaka, znaju o kakvom je problemu riječ. Čak i za pješake visinske razlike mogu postati komplikacija stoga su informacije nadohvat ruke idealno rješenje ovog problema. 

Bolja komunikacija
Suradnja Monaka i Boscha zato se u početku usredotočuje isključivo na mobilnost. Gradska infrastruktura i javne usluge – kao što su autobusne mreže, parkiralište upravljanje, papira i prikupljanja otpada, kao i informacije o radovima na cesti – bit će povezani pružajući pritom lokalnom stanovništvu informacije u realnom vremenu. To će omogućiti građanima i posjetiteljima kneževine komunikaciju s lokalnim vlastima izravno i bez birokracije. Komunikacija između različitih pružatelja usluga također će se poboljšati razvojem ovog projekta. Ako primjerice jedno od brojnih gradskih dizala ili pokretnih  stepenica ne radi ispravno, stanovnici i posjetitelji će moći odmah saznati gdje se nalazi alternativa ili obavijestiti nadležne da postoji potreba za popravkom.

Dio "Monaco 3.0"  projekta je i aplikacija za pametne telefone koja povezuje javne usluge i pruža korisnicima ažurirane informacije te time olakšava svakodnevicu u gradu. Budući da komunikacija preko aplikacije funkcionira u oba smjera, korisnici zahvaljujući njoj mogu aktivno sudjelovati u dizanju kvalitete života u gradu. Zamislite da dođete do najbližeg dizala i umjesto da sve bude "OK" poruka na liftu pokazuje da je trenutno "izvan funkcije".  Zahvaljujući aplikaciji možete odmah tekstualno i putem fotografije sve obavijestiti o tome i spriječiti ih dožive isto, dok će nadlažni odmah moći poslati nekoga da popravi lift. "Bosch tehnologija i rješenja će omogućiti da Monako bude vodeći grad po povezanosti. Kao rezultat toga, Monako je pionir u izradi inovativne uporabe tehnološkog potencijala Internet of things i usluga ", tvrdi  Volkmar Denner, predsjednik Robert Bosch GmbH upravnog odbora. 

Komentirajte prvi

New Report

Close