London pretekao New York na ljestvici najboljih globalnih gradova u 2016.

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 08. rujan 2016. u 22:01
Foto: DPA/PIXSELL

Gradovi igraju sve veću ulogu u geopolitici i makroekonomiji te postaju pokretačima svjetske ekonomske i političke scene.

Danas većina ljudi živi u gradovima, a galopirajuća će urbanizacija do 2050. godine u gradove dovesti više od trećine ukupne svjetske populacije. Istraživanje A.T. Kearney Global Cities od 2008. godine naovamo prikuplja podatke i provodi analize na uzorku od 125 gradova, provjeravajući koji su od njih najspremniji za nadolazeći val promjena.

Parametri, odnosno grupe pokazatelja, koji se pri tome uzimaju u obzir su poduzetništvo, ljudski potencijali, razmjena i dostupnost informacija, kulturna razmjena i politička angažiranost – koji predstavljaju sposobnost pojedinog grada da privuče, zadrži i generira globalni kapital, ljude i ideje. Na ovoj su listi gradovi poput Londona, Tokija ili New Yorka (zatim Tokio, Pariz, Hong Kong, Chicago, Los Angeles, Singapur) od samih provođenja analiza jer prednjače kao poslovni, financijski i industrijski centri, posebice posebno kreativnih industrija, a ujedno su i sjedišta multinacionalnih kompanija te sjedišta važnih političkih institucija.

Promjena na vrhu

No, ipak je najzanimljivije promatrati kako se odnos snaga mijenja među najvećima.
Naime, ove su godine prema Kearney indeksu globalnih gradova na ljestvici top 10 globalnih i urbanih gradova najbolje rangirani New York i London, s tim da je London ovaj put nadmašio do sada nedostižni NY. Mike Hales, partner pri A.T. Kearney, kaže kako njihovi indeks pruža jedinstven pogled na 125 najvećih svjetskih gradova i njihov utjecaj na globalnoj razini.
“Naša povijesna baza podataka pruža tvrtkama i gradovima saznanja o tome kako donijeti ključne investicijske odluke“, komentirao je Hales za atkearney.com.

Kako je već ranije rečeno, prvi put otkako se provodi analiza, London je pretekao New York, ostvarivši bolji rezultat u dvije od pet dimenzija proučavanih parametara, i to kulturne razmjene i poduzetništva, dok u odnosu na protekle godine London bilježi i pozitivne pomake po pitanju ljudskog kapitala i razmjene informacija.
Istovremeno, politički je angažman u New Yorku pao za deset posto, dok je u Londonu porastao za 33 posto.

 

33posto

narastao je politički angažman u Londonu, dok je u New Yorku pao za deset posto

Drugu godinu za redom dobre rezultate pokazuje i San Francisco, i to ponajviše zahvaljujući velikim ulaganjima i privatnim investicijama, poduzetničkom kapitalu – dvaput više nego ranijih godina.
Na ljestvici su se, gledano po ekonomskom aspektu, iskazali New York, Boston i London – s tim da je Boston osobito uložio u inovacije, a London u modele upravljanja naglašavajući pri tome raznolikost prednosti koje bi u budućnosti mogle dovesti do sveukupnog uspjeha.
Nakon osam godina analize Indeks globalnih gradova, analiza koju provodi A.T. Kearney, postala je moćnim alatom za detekciju uspješnosti gradova i novih trendova u pametnim tehnologijama.

Globalni pokretači

Prije godinu dana fokus su stavili na inovacije kao ključnu razliku prema kojoj su određivali razvijena gospodarstva od onih koja su tek u razvoju.
No, najveća važnost informacija dobivenih putem analiza A.T. Kearneya vide se u činjenici što gradovi igraju sve veću ulogu u geopolitici i makroekonomiji te postaju pokretačima svjetske ekonomske i političke scene.

“Zajednice ulažu u izgradnju infrastrukture kako bi kontinuirano poboljšali prikupljanje, agregaciju te korištenje podataka za poboljšanje života svojih stanovnika te istovremeno koriste rastuću revoluciju podataka i oslanjaju se na istraživačke suradnje, a sve je sasvim sigurno kako bi zaštitili sigurnost i privatnost”, stav je Bijele kuće iznesen nakon objave rezultata istraživanja 2015. godine.
Stoga, sa svojim sve značajnijim i rastućim utjecajem, gradovi preuzimaju i strategije poslovnih lidera u smislu investicijskih odluka i pokretanja regionalnih i globalnih istraživačkih centara, a sve u skladu s planovima svojih vlada.

Komentirajte prvi

New Report

Close