Laserskim skeniranjem uz pomoć bespilotne letjelice do prostornih 3D podataka

Motiviran tehnologijama, ali i gubitkom posla, Mario Kotarski odlučio je pokrenuti svoju poduzetničku priču/Ž. Lukunić/PIXSELL Motiviran tehnologijama, ali i gubitkom posla, Mario Kotarski odlučio je pokrenuti svoju poduzetničku priču/Ž. Lukunić/PIXSELL

Prikupljeni podaci mogu se koristiti u razne svrhe, pa tako i za sve popularnije geoinformacijske sustave.

Mario Kotarski inženjer je geodezije koji se zainteresirao za lasersko skeniranje iz zraka i ideju da je prostorne podatke moguće dobiti uz pomoć bespilotne letjelice, za što je vjerovao da predstavlja brži i jednostavniji način. Motiviran novim tehnologijama, ali i gubitkom posla, odlučio je započeti vlastitu poduzetničku priču, što, ističe, ispočetka nije bilo lako.

"S vremenom je sazrela i ideja o pokretanu vlastitog poduzeća koje bi se prvenstveno bavilo prikupljanjem prostornih podataka novim suvremenim tehnologijama. Naišao sam na brojne prepreke, pa čak i reakcije da moja poslovna ideja nije održiva", istaknuo je u razgovoru za Poslovni dnevnik. Spomenuo je i da sam proces realizacije ideje ometaju visoki porezi i nameti, kao i prekomjerna administracija, no bez obzira na navedeno u konačnici je zaista 2016. i osnovao tvrtku Geofly.

Trud i upornost se uvijek isplate, pa Kotarski tako danas vodi tvrtku koja među svojim uslugama nudi geodetske poslove, poslove izmjere, upisa u katastar i zemljišne knjige, ali i usluge snimanja iz zraka bespilotnim letjelicama. Na tržištu si konkurentnost održavaju, saznali smo, okupljanjem mladih i educiranih geodeta, primjenom novih tehnologija i ekoloških načela poslovanja, ali jednako tako važnim smatraju i sustavno ulaganje u svoje zaposlenike.

"Lasersko skeniranje smatram zaista zanimljivim načinom prikupljanja prostornih podataka jer se u vrlo kratkom vremenskom odsječku mogu dobiti visoko kvalitetni trodimenzionalni podaci, prikladni za naknadno obrađivanje u skladu s potrebama projekta. Ovom se metodom sve više koriste arheolozi, agronomi, geolozi, geografi, geodeti, arhitekti, strojari i brojne druge struke", pojasnio je Kotarski. Kaže i da se tehnologija mijenja sve bržim tempom te da je nije uvijek lako pratiti, ali upravo zato napore ulažu i u usavršavanje. Pokazalo se da ova laserska metoda ima široku primjenu na arheološkim iskopinama, kod snimanja mostova, cesta, zgrada i tunela te pri izradi digitalnog modela reljefa, ali i u zrakoplovnoj industriji te pri projektiranju brodova ili vlakova.

"Sajam geoprostornih podataka u Londonu bio je prilika za upoznavanje najnovijih svjetskih trendova u prikupljanju prostornih podataka, a prema onome što sam vidio mogu reći da se u svijetu sve više koriste trodimenzionalni prikazi objekata, terena ili različitih unutrašnjih prostora", kazao je. Pojasnio je i da su geoinformacijski sustavi generalno sve popularniji jer pomažu u odlučivanju o važnim problemima svake zajednice, bilo da se radi o najprikladnijem položaju novih prometnica ili ustanova poput škola. "Iako u početku predstavljaju izdvajanje, same uštede koje se dugoročno pravilnim smještajem infrastrukture u prostoru mogu postići su nemjerljive. Zbog toga primijene GIS analiza i sustava je u današnje vrijeme nije luksuz nego neophodni način funkcioniranja učinkovitih sredina", poručio je na kraju. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve