‘IT industrija nudi vam ogromnu priliku za razvoj – ako to uistinu želite’

Autor: Ana Blašković , 06. studeni 2014. u 17:39
Harry van Dorenmalen, predsjednik IBM-a za Europu

IT tvrtke stalno traže način za učinkovitije poslovanje, a to je ogromna prilika gradovima, regijima i zemljama da se uključe.

Nakon što se premijer Zoran Milanović sa svitom uputio 'preko bare' u posjet američkim IT divovima, domaća IT industrija iskočila je u prvi plan i s nestrpljenjem se čekaju idući koraci. Ima li Hrvatska šanse pozicionirati se na globalnu IT kartu uz puno jaču svjetsku konkurenciju, koju bi 'domaću zadaću' za to trebalo odraditi eksluzivno za Poslovni dnevnik govori čelnik IBM-a za Europu Harry van Dorenmalen. 

Što, po vašem iskustvu, čini državu uspješnom? Drugim riječima, što Vlada treba učiniti za privlačenje ulaganja u IT? 
Dobro pitanje, a vidim i da mi nudite odgovor? (smijeh) Iako bih se osobno složio da ulaganja u IT imaju više nego pozitivan utjecaj na uspjeh neke tvrtke ili države, do njega se može doći na mnogo načina. Međutim, iskustvo pokazuje da su priče o uspjehu izgrađene na sličnom uzroku. Kada govorimo o zemljama i tome kako postati uspješan, postoje tri stvari: cilj, tehnologije i talent. Prvo – agenda, odnosno cilj. Vi, odnosno vodstvo vaše zemlje, mora postaviti ciljeve i predstaviti ih javnosti. Pobrinite se da svaki građanin, svaki investitor, svaki javni službenik, svaki strani partner zna i razumije što je cilj vaše zemlje. Agenda mora odgovoriti na pitanja poput: U čemu smo dobri? Što želimo postići? Koji su naši ciljevi? Kako namjeravamo to učiniti? Potom ciljeve morate neumorno 'ganjati'. Svi stakeholderi moraju svjesno djelovati svaki dan kako bi ih ostvarili. Drugo – tehnologija. Ne možete biti uspješni ako stvari radite kao prije deset ili dvadeset godina. To znači da morate razviti ili steći najmodernije tehnologije, koje će koristiti kako bi postigli svoje ciljeve. Jednako kao što se vaše skijaške ikone, obitelj Kostelić, ne bi natjecale na modelu skija koje je koristio Ingemar Stenmark, vaša zemlja ne bi trebala ući u utakmicu bez odgovarajuće 'opreme'. I konačno, – talent. Da bi tehnologiju koristili na pravi način i uz to podigli letvicu vašoj konkurenciji kreiranjem novih inovacija, morate biti u stanju privući talente. Što vam je potrebno da bi obrazovni sustav proizvodio više talentiranih ljudi? Kako možete privući i motivirati postojeće talent koji imate u tvrtki i institucijama? Kako možete privući talente iz drugih zemalja u regiji, Europi i svijetu?

Članovi hrvtske Vlade bili su u SAD-u kako bi predstavili Hrvatsku kao IT destinaciju i privukli potencijalna ulaganja.  Što bi se trebalo dogoditi nakon tog puta? 
IT je jedna od najdinamičnijih industrija. Svaki dan se pojavljuju novi proizvodi i usluge, a tvrtke iz IT sektora stalno traže mogućnosti da im poslovanje i procesi budu bolji i učinkovitiji. To je ogromna prilika gradovima, regijima i zemljama da se uključe i postanu relevantni sudionici u toj globalnoj igri. Ako je IT visoko na nacionalnoj agendi, ako imate dobru taktiku i plan rada kako se profilitrati ili postati privlačni investitorima iz industrije te ako ste odlučni u izvršavanju – neizbježno ćete uspjeti.

U Opatiji ste poseban naglasak stavili na EU fondove. Koliko su oni značajni za financiranje IT industrije i kako ga Hrvatska može iskoristiti? 
EU je postavila razvojne prioritete i alocirala značajna sredstva potpore državama članicama, osobito slabije razvijenima, kako bi društvo, infrastrukturu i okoliš doveli na željenu razinu. Uz prioritete, EU je definirala i pravila prijave za taj novac. Naravno, uz određene administrativne vještine za popunjavanje prijava, ključ je kvaliteta projekata, odnosno vaša sposobnost da pokažete koju će vrijednost projekti donijeti društvu, lokalnoj i poslovnoj zajednici. EU sredstva svakako mogu biti vrijedan doprinos i potpora u provođenju nacionalne agende, a mogu značajno ubrzati put do uspjeha.

Partnerstvo IBM-a i Applea je 'vruća' tema. Kako će promijeniti svakodnevni život individualnih korisnika i tvrtki?
Nažalost, bez koordinacije Appleom ne mogu govoriti o toj temi. 

Ali možete reći kako će nova mobilna rješenja promijeniti svakodnevicu?
Već danas 84 posto smartphone korisnika provjere aplikaciju čim se probude. Istodobno, 80 posto mobilnih aplikacija koriste se samo jednom potom izbrišu. Radi se o zaista vrlo izazvonom tržištu. U posljednjih deset godina, popularnost i funkcionalnost mobilne tehnologije je narasla i postala ne samo sve prisutna već poželjan način razmjene informacija, valuta, dobara i usluga. Mobilna tehnologija postaje glavni način za vođenje biznisa. Koristeći ogromne količine podataka, omogućuje novi uvid u potrebe kupaca i ključna je za nove mogućnosti i usluge koje se mogu isporučiti putem računalstva u oblaku. Poanta je da korištenje mobilnih tehnologija u poslovanju transformira industrije i mijenja korisničko iskustvo.

Možete li objasniti 'pametnu' eru i kako će utjecati na ekonomski rast? 
Svijet je 'vrije' pod pritiskom kaotičnog prometa, bacanja hrane i energije, emisije CO2, loše opskrbe vode i hrane, nedovoljne zdravstvene skrbi, krize na financijskim tržištima i još mnogo toga. Vjerujemo da su sva pitanja i nedoumice povezani na isti način: oni su rezultat nesavršenih sustava. Dodajmo 'inteligenciju' tim sustavima i većina će tih problema nestati. Naša vizija je podići način na koji svijet funkcionira na novu, pametniju razinu, omogućiti novu i bolju interakciju između ljudi, kompanija, organizacija, vlada i čak i prirodnih sustava. Svaka interakcija predstavlja šansu da se nešto učini bolje, efikasnije, produsktivnije. No više od toga, kako sustavi postaju pametniji, otvaraju nam se značajne prilike za napredak. Novi svijet sada formira kao jedno veliko obećanje. Vjerujemo da je to ono da svi imamo priliku i jedinstvenu mogućnost izgraditi ga, ako budemo otvoreni i razmišljamo o svemu što bi to pametniji planet mogao biti. Pobjednici su oni koji zgrabe radikalne promjene i učine ih svojima… Koji zamišljaju što je s druge strane i grade… Ovakvi trenuci ne dolaze često. Možda jednom u generaciji. Možda jednom u stoljeću. Trenuci kad je čitav svijet željan… očajno treba… promjene. 

Izazov za dekane

Rekli ste da biste dekane fakulteta izazvali da promisle koji će novi poslovi postojati u budućnosti. Što bi bio vaš izbor i zašto? 

Brzinu razvoja tehnologije danas nemoguće je usporediti s ijednim periodom u ljudskoj povijesti, a čini se da tempo ubrzava. Inovacije nisu samo omogućile nove proizvode koje danas svakodnevno koristimo već i nova radna mjesta i biznise. Obrazovni sustavi u pravilu ne prate tempo promjena i ne stvaraju vještine koje se traže. Zato bih izazvao dekane ne samo da slijede trendove već da prevode inovacije anticipirajući promjene. Podaci su postali novi 'prirodni resurs' čiji će utjecaj i vrijednost možda premašiti onu od nafte. Rani primjeri 'Big Data Analytics', (analiza ogromnih količina podataka, op.a.) potvrđuje trend. Unatoč potrebi za takvim vještinama, a može se pretpostaviti da će potreba nastaviti eksponencijalan rasti, vrlo je malo sveučilišta u svijetu koja nude program za školovanje 'Data znanstvenika'.

Komentirajte prvi

New Report

Close