Istraživački projekt za smanjenje troškova razvoja i proizvodnje inteligentnih senzora

Autor: Poslovni dnevnik , 16. lipanj 2016. u 22:00
Projekt je pokrenut u listopadu 2015. godine, a njegovo je predviđeno trajanje tri godine

RoMulus omogućava sustavno dizajniranje i isplativu proizvodnju robusnih, energetski učinkovitih multisenzorskih sustava, čak i u malim količinama.

Multisenzorski sustavi imaju ključnu ulogu za uspjeh primjena u okviru Industrije 4.0. Njima se snimaju, obrađuju i odašilju brojni parametri mjerenja kao što su tlak, ubrzanje i temperatura, i to u vrlo kompaktnom prostoru jer se takvim senzorima ne opremaju samo strojevi.

Sustavi inteligentnih senzora sve se češće ugrađuju i u radne predmete kako bi se za svaki proizvod mogao dobiti nacrt i izvješće o njegovom proizvodnom stanju. Temeljem tih informacija proizvodnja se u velikoj mjeri može sama organizirati i pratiti. Jedanaest istraživačkih partnera sada nastoji pojednostavniti i ubrzati razvoj inteligentnih multisenzorskih sustava. U okviru projekta RoMulus žele normirati i poboljšati korake koji vode do gotovog proizvoda kako bi omogućili isplativu proizvodnju i u malim količinama. U tu svrhu poboljšavaju tržišni položaj malih i srednjih poduzeća u sektoru senzorske tehnologije. Mala i srednja poduzeća u budućnosti će svojim industrijskim kupcima moći ponuditi prilagođene senzorske sustave uz znatno manji napor i trošak.

Njemačko savezno ministarstvo obrazovanja i istraživanja (BMBF) podupire projekt RoMulus kao dio poticajnog programa IKT 2020 s oko 4,5 milijuna eura, čime se pokriva oko 70 posto ukupnog iznosa ulaganja. Njemački sektor senzorskih tehnologija pretežito čine mala i srednja poduzeća. Opće je pravilo da ta poduzeća ne mogu sama pokriti sve usluge potrebne za razvoj i proizvodnju multisenzorskih sustava. Stoga su u području istraživanja i razvoja ovisna o bliskoj suradnji s proizvođačima poluvodiča i pružateljima usluga.

"Želimo raspetljati i normirati tu suradnju, a time i procese dizajniranja i proizvodnje", kaže koordinator projekta dr. Eckhard Hennig, profesor na Sveučilištu u Reutlingenu. Mala i srednja poduzeća u budućnosti će moći odabrati i sastaviti razvojne usluge i elektroničke komponente kao da ih uzimaju iz velike kutije s alatom, ovisno o rješenju koje je potrebno kupcu za njegovu vrlo specifičnu industrijsku primjenu. "RoMulus omogućava sustavno dizajniranje i isplativu proizvodnju robusnih, energetski učinkovitih multisenzorskih sustava, čak i u malim količinama. Zbog toga su njemački proizvođači senzorske tehnologije predvodnici u tom polju u pogledu kreiranja važne tehnološke osnove za primjene u okviru Industrije 4.0", objašnjava dr. Reinhard Neul iz tvrtke Robert Bosch GmbH.

Razvoj multisenzorskih sustava za primjene u okviru Industrije 4.0 donosi mnoge izazove. Cilj je kombinacija dvaju tehnologija u vrlo kompaktnom prostoru, i to mikroelektromehaničkih senzora (MEMS) kojima se mjere mehanički parametri poput tlaka i ubrzanja te mikroelektroničkih senzorskih komponenti kojima se utvrđuju temperatura, svjetlosna jakost i koncentracije kemikalija. Gotovim sustavima moraju se obrađivati velike količine podataka na energetski najučinkovitiji mogući način. Osim toga, moraju biti dovoljno robusni da bi pouzdano radili u industrijskom okruženju. Projekt je pokrenut u listopadu 2015. godine, a njegovo je predviđeno trajanje tri godine. Inače, RoMulus je kratica za 'Robusna multisenzorska tehnologija za praćenje statusa u primjenama u okviru Industrije 4.0'. Za upravljanje projektom odgovoran je edacentrum u Hannoveru.  

Komentirajte prvi

New Report

Close