IBM najavio svoju IT konferenciju, ali bez naglaska na državi

Autor: Bernard Ivezić , 09. listopad 2013. u 14:09
Thinkstock

IT tvrtka koja je lani bila najuspješnija u isporukama IT-a državi, najavivši IBM Solution Summit 2013. u Poreču, za koji tvrdi da odlično predviđa trendove, rješenja koja može ponuditi toj istoj državi stavila u drugi plan. Time IBM samo potvrđuje niska očekivanja cijelog IT sektora po pitanju ulaganja u IT i stavljanje fokusa na potražnju privatnog sektora.

IBM Hrvatska u srijedu je najavio svoju tradicionalnu IT konferenciju za koju s ponosom ističe da dobro predviđa trendove. Ove godine ne samo da je konferencija promijenila naziv iz IBM Foruma u IBM Solution Summit, koji će se održati 24. listopada u Poreču, već je po prvi puta naglasak ove konferencije gotovo u cijelosti maknut s rješenja koja se nude državi.

Štoviše, Damir Zec, poslovni direktor IBM Hrvatska u predstavljanju ovogodišnje konferencije mahom je spominjao privatni sektor.

"U skladu s našom dugogodišnjom tradicijom, i ove će se godine naši korisnici, poslovni partneri te lokalni i međunarodni stručnjaci okupiti na jednome mjestu te razgovarati o trendovima u svijetu IT-a i stvarati budućnost", ukratko je opisao konferenciju Zec.

No, država je prema podacima IDC Adriaticsa s udjelom od oko 40 posto pojedinačno najveći kupac na IT tržištu u Hrvatskoj pa ovaj potez ukazuje da ni veliki igrači iz IT branše ni u idućih godinu dana od države ne očekuju mnogo.

To je tim indikativnije, jer je IBM jedan od najuspješnijih isporučitelja IT-a državi. Prema analizi koju je agencija Briefing objavila u srpnju IBM je lani sklopio pojedinačno najveći ugovor s državom, vrijedan 89 milijuna kuna, te je tima postao najuspješniji isporučitelj IT-a državi po ukupnoj vrijednosti ugovora u 2012. godini. IBM je u tim poslovima bio gotovo dvostruko uspješniji od King ICT-a, kojeg slijede Ericsson Nikola Tesla, Končar, Combis, Sedam IT, Infosistem, S&T Hrvatska, CROZ i IN2.

Damir Zec, poslovni direktor IBM Hrvatska kaže da je općenito riječ o promjeni koncepta njihove IT konferencije zbog čega je i mijenjala ime u IBM Solution Summit.

"Ove godine nismo radili razliku između države i poslovnog segmenta, jer trendovi u Hrvatskoj koji utječu na poslovanje imaju utjecala i na državu, cijela priča konvergira pa su i poruke s tržišta vrlo slične i prema državi", kaže Zec.

Dodaje da tradicionalno među okupljenima, kojih očekuje kao i lani, kada je okupio 400 sudionika, biti zastupljeni i predstavnici javnih poduzeća, države i privatnog sektora.

Konferencija će biti organizirana oko četiri teme: preoblikovanja infrastrukture, preoblikovanja poslovanja, preoblikovanja rješenja i preoblikovanja budućnosti. U okviru tih konferencijskih nizova spominju se i neki uspješno završeni u državi poput implementacije diskovnog spremišta u Srcu, tehnologije Qradar SIEM u Croatia osiguranju i eSpisa.

Damir Zec ističe da konferenciju prilagođavaju potrebama tržišta. Navodi da je informatika dana postala sastavni segment poslovanja u svim tvrtkama i ono što se danas najviše traži upravo je fleksibilnost.

"Lani smo pričali o nizu trendova i pogodili smo što će tvrtke trebati od toga da će im količina podataka snažno rasti, preko clouda kao i da će mobilne aplikacije iz potrošačke primjene ući i u poslovnu primjenu, i sve se to obistinilo", kaže Zec.

IBM je lani u Hrvatskoj bio jedan od najuspješnijih sistemskih integratora. Iako je po prihodima, tek četvrti, iza Combisa, King ICT-a i S&T Hrvatska, IBM je lani jedini među njima imao rast prihoda. Oni su porasli s 203,4 na 221 milijun kuna. Osim toga, po analizi Fine, IBM je lani bio najprofitabilnija IT tvrtka u Hrvatskoj s 38,4 milijuna kuna neto dobiti.

Na tržištu se inače komentira da država sve manje ulaže u IT te da to nije dobar scenarij niti za jedan segment IT sektora.

Komentirajte prvi

New Report

Close