HGK traži način za podršku ‘Hrvatske kuće’

Autor: Bernard Ivezić , 07. studeni 2012. u 22:00
Ivo Špigel, predsjednik ZIP-a/PIX

Slovenci napravili neformalnu bazu u Silicijskoj dolini.

Hrvatska gospodarska komora razmatra mogućnost kako poduprijeti osnivanje i rad "Hrvatskih kuća" na važnijim IT izvoznim lokacijama po svijetu, a sve po uzoru na neformalnu bazu slovenske startup scene u Silicijskoj dolini zvanu Secure Shell, ili kako su je tamošnji mediji prozvali "Slovensku kuću".

Projekt je pokrenuo slovenski startup Vox.io uz potporu Zemante, Toshla, Hekovnika i hrvatskog startupa ShoutEma. Oni drugim startupima iz Slovenije i Hrvatske nude jeftin smještaj i networking za ugovaranje poslova u Silicijskoj dolini.Igor Škevin, tajnik udruženja za IT u HGK, kaže da su željeli poduprijeti projekt "Slovenske kuće" u kojoj sudjeluje i jedan hrvatski startup, ali to nisu učinili zato što je projekt neformalan pa bi svojom podrškom prekršili nekoliko zakonskih odredbi zemlje domaćina. "HGK snažno podupire hrvatske startupe i voljeli bismo potaknuti još takvih inicijativa jer vjerujemo da bi pomogle hrvatskim startupima pa ubrzano ispitujemo sve opcije", kaže Škevin.

Ivo Lukač, predsjednik Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera CISEx-a, kaže da oni već više od godine dana raspravljaju o sličnom projektu. "Najviše se govorilo o takvim bazama u Londonu i New Yorku, ali bi točne lokacije odredili anketom među članstvom, no to nije realizirano jer udruga zasad još nema dovoljno sredstava", kaže Lukač. Dodaje da žele iduće godine ispitati koje su mogućnosti da se to ostvari s HGK, ZIP-om i CRANE-om. Ivo Špigel, predsjednik ZIP-a, kaže da takve inicijative nisu neuobičajene u svijetu. "Mi o tome još nismo razgovarali, ali smo otvoreni za tu ideju", zaključuje Špigel.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Slovenija ima start upove koji su tehnoloski puno napredniji. SLO IT firme su im konsolidirane tj velike (2 firme imaju preko 600 razvojnih inzenjera dok u Hr nema IT firme koja ima vise od 30 inzenjera koji bas rade na R&D). HKG moze napraviti kucu od zlata u Silicijskoj dolini no sve skupa nece rezultirati nicim. Pozitivno je jedino da se razmislja o izvozu jer u Hr nema investicija ni rasta jos godinama.

New Report

Close