Google: Sjeverna Koreja mora izaći iz prisilne izolacije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. siječanj 2013. u 15:31
Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

Sjeverna Koreja mora izaći iz prisilne izolacije što će se dogoditi ako vlasti dopuste stanovništvu korištenje interneta, u protivnom ostat će nerazvijena, rekao je u četvrtak izvršni direktor Googlea Eric Schmidt nakon kontroverznog posjeta Pjongjangu.

Sjeverna Koreja mora izaći iz prisilne izolacije što će se dogoditi ako vlasti dopuste stanovništvu korištenje interneta, u protivnom ostat će nerazvijena, rekao je u četvrtak izvršni direktor Googlea Eric Schmidt nakon kontroverznog posjeta Pjongjangu.

Nakon tri dana što ih je u najzatvorenijoj zemlji svijeta proveo u pratnji bivšeg američkog diplomata Billa Richardsona, Schmidt je u zračnoj luci u Pekingu rekao kako je "vrjeme da se Sjeverna Koreja otvori prema internetu, inače će je vrijeme pregaziti".

"Dok se planet svakim danom sve više povezuje, odluka Sjeverne Koreje da ostane virtualno izolirana pogodit će samo njih, njihov gospodarski rast i drugo", rekao je predsjednik divovskog pretraživača.

Sjevernokorejci su od najranijeg doba bombardirani državnom propagandom i praktički odsječeni od svijeta. Pristup informaciji koja nije državna gotovo je nemoguć i oštro se kažnjava.

"Ohrabrili smo sjevernokorejsku vladu da razvije uporabu interneta", rekao je Richardson, biviši američki veleposlanik pri UN-u i dodao da je s vlastima razgovarao o Amerikancu korejskog podrijetla Kenneta Baeu, koji je uhićen prošli mjesec u Pjongjangu.

"Rečeno nam je da je dobra zdravlja i da će uskoro početi suđenje. To je ohrabrujuće", rekao je Richardson.

Američki State Departement ocijenio je prošli tjedan da trenutak za posjet izvršnog direktora Googlea Erica Schmidta i bivšeg diplomata Billa Richardsona Sjevernoj Koreji nije pogodan i da ne stoji iza te inicijative već dvojac putuje privatno i ne nosi nikakvu poruku američke vlade.

No, Richardson je iskoristio posjet privatnog karaktera da progovori o politici te je ustvrdio da je pozvao sjevernokorejsku vladu da "prekine testiranje balističkih raketa i moguće nuklearne pokuse".

Prošli mjesec Sjeverna Koreja uspješno je lansirala raketu kako bi pokazala domete svog vojnog programa što je međunarodna zajednica primila s izrazitom zabrinutošću zbog mogućnosti da rakete ponesu nuklearnu bojevu glavu.

Napredak u vojnoj tehnologiji šokantno odudara od tehnološkog mraka u kojem živi 24 milijuna Sjevernokorejaca.

Unutarnja mreža intranet koristi se od 2002., a mobiteli su uvedeni 2008., no "Većina stanovnika Sjeverne Koreje ne zna što se događa u vanjskome svijetu, a kad bi imali pristup internetu, to bi srušilo čitav sustav", ocijenio je Brian Bridges, analitičar na sveučilištu Lingnan u Hong Kongu.

Komentirajte prvi

New Report

Close