FER osniva Inovacijski centar za potporu industriji

Autor: Ante Pavić , 12. lipanj 2013. u 22:00
Nedjeljko Perić, dekan FER-a i Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemensa Hrvatska

Siemens Hrvatska je za novi laboratorij za automatizacijske sustave na FER-u ustupio opremu vrijednu 100 tisuća kuna, što će unaprijediti obrazovanje studenata.

Zagrebački Fakultet elektronike i računarstva (FER) inicirao je osnivanje neovisnog Inovacijskog centra koji je zamišljen kao visokotehnološka potpora hrvatskoj industriji.

"Bez inovacijske komponente nema konkurentnog gospodarstva", kazao je Nedjeljko Perić, dekan zagrebačkog FER-a. Cjelokupni projekt stajat će oko 40 milijuna eura, a financirat će se iz europskih strukturnih fondova. Za sada su u igri dvije lokacije, jedna pored zgrade Fakulteta, bruto površine devet tisuća četvornih metara, a druga na nedalekom mjestu sportske dvorane Martinovka. Poslovni plan budućeg Centra izrađuje Ekonomski institut u Zagrebu, a u potpunosti bi trebao proraditi 2017. godine. "Centar ćemo registrirati ove godine, a onda krećemo s izradom projektne doukmentacije. Kada profunkcionira u svojem punom obimu u njemu će raditi oko 300 ljudi, od čega će 80 posto biti doktori znanosti", kazao je Perić. Stoga očekuje da će se projektu priključiti niz ostalih fakulteta budući da je podršku dalo i Sveučilište u Zagrebu.

Projekt ima široku potporu, kako Ministarstva gospodarstva, tako i Hrvatske gospodarske komore. Osim toga, u projektu žele sudjelovati i najveće tvrtke u Hrvatskoj, od Siemensa i Končara pa do T-Coma i Vipneta, budući da su snažno zainteresirane za tehnološke inovacije kojima će se baviti u Inovacijskom centru. A kako bi to trebalo izgledati kada se Centar otvori u srijedu su na Fakultetu prezentirali Siemens i FER koji su zajedničkim snagama opremili novouređeni laboratorij za automatizacijske sustave što bi trebalo unaprijediti obrazovanje studenata. Laboratorij će služiti i kao stručna potpora gospodarstvu za tehnička rješenja. Laboratorij su svečano otvorili Nedjeljko Perić i Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemens Hrvatska. Tržišna vrijednost instalirane opreme koju je ustupio Siemens iznosi oko 100 tisuća kuna, a studenti će je koristiti za izradu završnih i diplomskih radova, kao i tijekom svojega školovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close