Europske inspektore ‘izbrusit’ će u digitalnoj forenzici

Autor: Darko Bičak , 13. rujan 2018. u 22:00
Goran Oparnica direktor je zagrebačke tvrtke/Goran Stanzl/PIXSELL

Zagrebački INsig2 i riječki Ventex u poslu vrijednom pet milijuna eura.

Konzorcij dvije hrvatske i jedne američke IT tvrtke pobijedio je na natječaju Europske komisije i potpisao četverogodišnji ugovor vrijedan pet milijuna eura za edukaciju europskih inspektora iz područja digitalne forenzike.

Naime, zagrebačka forenzička tvrtka INsig2 i riječka IT tvrtka Ventex, u partnerstvu s američkom  forenzičkom tvrtkom Access Data, organizirat će i provesti edukacijske treninge iz područja digitalne forenzike i analitike. Naručitelj ovog posla je ured Europske komisije za borbu protiv financijskih prijevara (OLAF), a cjelokupni projekt financira se iz programa Hercule III (2014-2020). 

Za policajce i poreznike
Kako pojašnjavaju iz zagrebačke tvrtke, INsig2 će u sljedeće četiri godine, kroz osam jednotjednih i dvotjednih treninga, educirati oko tisuću policijskih istražitelja iz cijele Europe. Treninzi će se održavati u različitim zemljama članicama Europske unije, a konzorcij će biti zadužen za kompletno opremanje učionica te realizaciju samih treninga. 

Uz puno praktičnog rada cilj je osposobiti istražitelje da sami provode istrage koristeći sve dostupne forenzičke alate, u borbi protiv kibernetičkog kriminala s naglaskom na financijskim prevarama. Edukacija će obuhvatiti vrlo široko područje digitalne forenzike kao što su digitalne istrage na Windows, Mac i Linux računalima, istrage mobilnih i pametnih telefona, istrage kriptovaluta, zloćudnih kodova, enkripcije, dronova, prometa po računalnim mrežama, forenzičko klasificiranje velikih količina digitalnog videa i digitalnih fotografija, te forenzičku analitiku. 

 

800europskih

inspektora je INsig2 već educirao u EU projektu iz 2013. godine

Kako pojašnjava Goran Oparnica, direktor INsig2-a, za njegovu tvrtku je ovo drugi ovakav ugovor, 2013. osvojili su sličan natječaj Europske komisije i u četiri godine educirali više od 800 europskih istražitelja iz područja digitalne forenzike. Treninzi su se održavali u Zagrebu, a konzorcij je bio zadužen za cjelokupnu organizaciju čitavog trening eventa, počevši od transporta i smještaja te popratnih društvenih događaja, do opremanja učionica svom tehničkom i forenzičkom opremom te samu izvedbu treninga.

"Već druga pobjeda za redom na natječaju Europske komisije pokazuje da su nas znanje, bogato iskustvo, sistematičnost u radu te kvaliteta naših stručnjaka doveli do svjetske prepoznatljivosti. Usporedio bih ovaj uspjeh s nedavnim uspjehom naših vatrenih u Sočiju: ako su oni svjetski viceprvaci u nogometu, mi smo ovim uspjehom postali svjetski prvaci u digitalnoj forenzici.

Ovaj uspjeh pokazuje da radimo dobro i da se ogromne investicije u znanje uvijek na kraju isplate", kazao je Oparnica. Dodaje da je INsig2 ovim ugovorom još jednom dokazao svoju stručnost i profesionalnost te potvrdio status jednog od globalnih lidera digitalne forenzike. Stavljajući edukaciju kao primarnu forenzičku uslugu prepoznati su ne samo od strane Europske komisije već i od relevantnih državnih institucija cijeloga svijeta.

Opremanje radionica
S druge strane, riječki Ventex se, od samog osnutka tvrtke 1990. godine, bavi veleprodajom i maloprodajom računalne i programske opreme. "Nezaobilazan dio svakodnevnog poslovanja predstavlja nam i pružanje servisnih usluga koje uključuju održavanje računalne opreme. Kvalitetom i brojem djelatnika tvrtka je sposobna odgovoriti na sve zahtjeve i potrebe korisnika prilikom projektiranja, uvođenja i eksploatacije računalnih sustava", kažu u Ventexu.  Dodaju da tvrtka bilježila stalan rast i trenutno broji 40 djelatnika koji su organizirani u nekoliko odjela. Tvrtka posluje na dvije lokacije u Rijeci te u Zagrebu.

"Ponosimo se ponovnim odabirom našeg konzorcija, što dovoljno govori o profesionalnosti i kvaliteti odrađenog posla u zadnje četiri godine za vrijeme trajanja našeg prvog ugovora, a posebno se veselimo izazovu opremanja učionica i umrežavanja preko 200 računala i servera unutar samo 48 sati i to na lokacijama širom EU po odabiru organizatora“, kazao nam je direktor Ventex IT-a Danko Venturini.

Komentirajte prvi

New Report

Close