EU projekt Ferari objavio softver za pametnije senzore

Autor: Bernard Ivezić , 18. kolovoz 2015. u 22:01
Put za otkrivanje prijevara u mobilnim komunikacijama, Arhivska fotografija: Thinkstock

HT i Poslovna inteligencija rade s institutom Fraunhofer na novoj generaciji big date.

Europski projekt Ferari, u kojem sudjeluju zagrebačka softverska tvrtka Poslovna inteligencija i operater Hrvatski telekom, objavio je da nakon godinu i pol dana rada ima prvi konkretan proizvod. Riječ je o softveru za obradu big data podataka koje stvaraju različiti senzori, i to odmah na mjestu nastanka.

Projekt vodi njemački institut Fraunhofer, koji je razvivši MP3 standard doveo do revolucije u svijetu glazbe, a sad radi na unapređenju big data tehnologije od koje EU očekuje da će do 2020. godine stvoriti industriju koja može otvoriti 100 tisuća novih radnih mjesta.

Dražen Oreščanin, predsjednik Uprave Poslovne inteligencije, kaže da novi softver senzore, od onih u pametnim automobilima preko dijelova opreme u telekom mrežama, zdravstvu, energetici, semaforima, videonadzoru i drugim područjima, čini pametnijima. “Nije važno znati radi li neki uređaj dobro cijelo vrijeme i da to stalno šalje preko mreže i te podatke skladišti u bazama podataka, ali ako bilježi anomalije koje bi mogle dovesti do problema, onda je važno da to pošalje i zabilježi”, objašnjava Oreščanin.

Poslovna inteligencija u projekt se uključila kako bi razvila algoritme za anonimizaciju, dok HT najviše radi na korištenju big date za otkrivanje prijevara u mobilnim komunikacijama.

“Ovo je vrlo složeno područje, i zbog regulative, pa očekujemo da će nam naš rad na anonimizaciji podataka omogućiti da predstavimo jedan takav novi proizvod”, zaključuje Oreščanin.

Komentirajte prvi

New Report

Close