Ericsson NT i King ICT elektronski će nadzirati granice

Još se povećava učinkovitost zaštite/Ivica Galović/PIXSELL Još se povećava učinkovitost zaštite/Ivica Galović/PIXSELL

Tvrtke će montirati ICT opremu na vanjskoj granici EU s BiH i Crnom Gorom, posao od 28 mil. kn.

Zajednica ponuditelja koju čine Securitas Hrvatska i Ericsson Nikola Tesla, s podizvoditeljem tvrtkom KING ICT,  potpisali su ugovor o provedbi projekta uspostave  “Stacionarnog sustava za nadzor državne granice s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom“ u iznosu većem od 28 milijuna kuna.

Radi se o sredstvima koja su sufinancirana iz Fonda za unutarnju sigurnost – komponenta granice (ISF Borders). Provedba ovog projekta predstavlja nastavak uspostave stacionarnih sustava za nadzor vanjske kopnene granice čije dosadašnje korištenje višestruko povećava sposobnost učinkovitog nadzora granice.

Završetkom ovog projekta, koji je ujedno i nastavak ispunjavanja potrebnih uvjeta za pristupanje schengenskom prostoru, još će više biti povećana učinkovitost, usmjerenost i brzina reakcije i postupanja policijskih službenika u slučaju uočavanja nezakonitog prelaska državne granice, odnosno nadzora vanjske kopnene granice.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, kao i čitava hrvatska Vlada, smatra da će Hrvatska do kraja godine ispuniti tehničke uvjete za ulazak u Schengenski prostor, a formalno bi u njega mogli ući tijekom 2019. godine.

No, jasno je da su, možda i više od tehničkih, za ulazak u Schengen bitni politički uvjeti, odnosno odobrenje svih postojećih zemalja članica za to. S obzirom na slovensko-hrvatski spor oko granice na moru, izvjesno je da će upravo Schengen postati nova fronta na kojoj će Slovenci pokušati izvršiti pritisak na Hrvatsku.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve