Energetskom obnovom zgrada i kuća obuhvaćeno 50% stanovništva Labina

Autor: Borivoje Dokler , 17. listopad 2016. u 22:00
Od 2014. do 2016. obnovljeno je i 38 obiteljskih kuća, a vrijednost investicije iznosila je preko 1,1 milijun kuna/FOTOLIA

U Labinu je, osim energetske obnove zgrada i kuća ukupne vrijednosti preko 20 milijuna kuna, racionalizirana i potrošnja javne rasvjete, a u izradi je i nova prometna strategija.

Nagradu Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista za najbolji projekt u kategoriji Pametnija energetika dobio je grad Labin koji se na natječaj Pametni gradovi prijavio projektom 'Provođenje energetske obnove u zgradarstvu'.  Osim sustavnog ulaganja u model održivog gospodarenja, Grad Labin je među pionirima i u provođenju projekata energetske obnove zgrada. Naime, prva fasada u Labinu u trenutku nakon uvođenja upravljanja višestambenim zgradama, obnovljena je još 2005. od kada traje postupak obnove. Tako je od 2009. do 2014. obnovljeno 34 zgrada, a od prvih zahtjeva stanara do danas, Labin Stan d.o.o. kao upravitelj, aktivno se uključio u postupak obnove zgrada tako da im u svim fazama provedbe projekta osigurava svoju stručnu pomoć.  

U periodu do 2014. izvori financiranja bili su pričuva, gotovina suvlasnika ili kreditna sredstva ostvarena putem upravitelja. Zgrade su se u periodu od 2012.  prijavljivale putem poslovne banke za poticaj u visini do 10% investicije na Europsku investicijsku banku (EIB). U tom periodu labinske zgrade ostvarile su poticaj EIB-a u visini od 221.917 kuna. Na prvi natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) 2014. prijavljeno je sedam zgrada i svih je sedam zadovoljilo uvjete natječaja. Ukupna vrijednost investicija iznosila je 4.020.779 kuna, a ostvareno sufinanciranje putem Fonda 1.579.630 kuna, a te iste zgrade prijavljene su i za poticaj EIB i ostvarile su sufinanciranje u iznosu od 278.014 kuna. S obzirom da sufinanciranje FZOEU iznosi najviše do 40% opravdanih troškova ulaganja u energetsku učinkovitost, proizlazi da su zgrade sufinancirane kroz dvije linije (FZOEU i EIB) ostvarile ukupno sufinanciranje na razini nešto manjoj od 50% ukupne vrijednosti investicije.

Važno je za spomenuti da je na drugi natječaj FZOEU u 2015. upućeno ukupno 69 prijava za zgrade na upravljanju kod Labin Stana. Od ukupno 69 prijava, ističu iz Grada Labina, njih 67 je pozitivno riješeno. Ukupna vrijednost investicija iznosila je 15.963.126 kuna, a ukupno sufinanciranje FZOEU za sve tri mjere i za sve zgrade iznosilo 5,8 milijuna kuna.  U 2015. godini objavljen je izvanredan natječaj FZOEU za energetsku obnovu višestambenih zgrada, te je za područje Grada Labina ponovo pozitivno ocijenjena još jedna zgrada. Sama obnova provodi se uz pomoć i smjernice gradskog odjela za prostorno uređenje, a fasade se obnavljaju ovojnicom od 10 centimetara. Istovremeno se postavljanjem energetske izolacije vrše uštede stanarima za grijanje i hlađenje do 50%, a nije zanemarivo ni pojačanje gospodarske aktivnosti građevinskih tvrtki za izvođenje radova. Rezultati primjene energetske učinkovitosti u zgradarstvu obuhvaća oko 50 posto ukupnog broja stanovnika s područja grada Labina.

Očekuje se da će do 2019. biti ostvarena ušteda energije od  8.506,14MWh, a emisija CO2 smanjena za 2.061,10 t. Osim toga, zahvaljujući provedenoj obnovi značajno je povećana ugodnost boravka u stambenim prostorima, zvučna izolacija te zaštita od požara.  Ukupna vrijednost energetske obnove višestambenih zgrada na području Grada Labina u periodu od 2014. do 2016. iznosila 19.983.905  kuna od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financirao 7.472.323 kuna. Obnovljeno je i 38 obiteljskih kuća, a ukupna vrijednost investicije iznosila je preko 1,1 milijun kuna, uz 40% financiranje FZOEU.  

Osim energetske obnove zgrada i kuća Labin je proveo i druge projekte energetske učinkovitosti. Racionalizirana je i potrošnja javne rasvjete i smanjena emisija CO2 za 83 tone/godišnje. U tijeku je izrada prometne strategije budući da promet učestvuje sa 24 posto ukupne emisije CO2. Prometnom strategijom kao i Akcijskim planom energetske učinkovitosti definirat će se zahvati, smjernice i aktivnosti za smanjenje emisije CO2 kao što su unaprjeđenje sustava lokalnog javnog prijevoza, biciklističke staze i bike sharing sustav, uvođenje zona zabranjenog ili ograničenog prometa motornim vozilima u centar Labina, te ostale mjere smanjenja CO2 u urbanim sredinama, ističu u Gradu Labinu koji je probleme 'klimatskih promjena' uočio već 2008. kad je potpisao Energetsku povelju koja je deklarativni akt predstavnika lokalne i regionalne samouprave kojima se iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih njenih građana.

U 2009. Grad Labin je uključen u City SEC projekt čiji su glavni ciljevi povećanje broja energetski održivih zajednica, podizanje svijesti o uravnoteženom korištenju energije, smanjenje lokalne emisije CO2 i postizanje energetske samoodrživosti grada, nadmašujući čak i ciljeve energetske politike EU. Grad Labin potpisnik je i Sporazuma gradonačelnika te je razvio SEAP – Akcijski plan energetske održivosti koji opisuje mjere i aktivnosti koje Grad Labin treba provesti kako bi se smanjila potrošnja energije u razdoblju od 2013. do 2020. godine. Projekt Life SEC Adapt predstavlja nastavak i unaprjeđenje City SEC projekta.Izrađen je Godišnji plan energetske učinkovitosti Grada Labina za 2017. godinu i Akcijski plan energetske učinkovitosti na području grada Labina za razdoblje 2017. – 2019. godine. 

Gradonačelnik Tulio Demetlika:

Građani su prepoznali važnost ulaganja u obnove fasade
Ponosni smo na ono što je učinjeno u području obnove fasada stambenih zgrada po principu energetske učinkovitosti, ali ne samo na stambenim i javnim zgradama, već i na obiteljskim kućama. Također smo ponosni na energetsku obnovu dijela sustava javne rasvjete i na sustavno ulaganje u model održivog gospodarenja otpadom. Proteklih smo godina iznimno puno pozornosti posvetili uređenju zgrada, domova brojnih Labinjana, obnovi njihovih fasada i uređenju okoliša stoga nam je izuzetno drago što je naš trud i potvrđen ovom nagradom. Naši sugrađani svakako su zadovoljni nagradom i zaslužuju našu zahvalu budući da su upravo oni prepoznali važnost ulaganja u obnove fasada. U ovoj su godini energetski obnovljene 23 fasade što je ujedno i najuspješnija godina. Ukupna investicija obnovljenih zgrada iznosi 16 milijuna kuna, a ukupno sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Europske banke za obnovu i razvoj u 2015. godini iznosi 6,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ovi brojevi, zahvaljujući velikom angažmanu i interesu građana, svrstavaju Grad Labin u sam vrh gradova u Hrvatskoj po energetskoj obnovi zgrada. Interes za obnovu zgrada od strane suvlasnika je i dalje velik, tako da se procjenjuje da će se na slijedeći natječaj prijaviti više od 30 zgrada sa područja Grada Labina.

Komentirajte prvi

New Report

Close