Dron e-RIS-III u letu može provesti više od 15 sati

Autor: Bernard Ivezić , 20. lipanj 2019. u 22:00
Ovaj hrvatski dron brzine je 85 km/h i težine 5-7 kg a trenutačni mu je domet 1250 km

Letjelica se može koristiti u poljoprivredi, šumarstvu i graditeljstvu, za analizu tla i posađenog bilja, provjeru ispravnosti mostova….

King ICT, tvrtka u sastavu najveće IT kompanije u Hrvatskoj, M SAN grupacije Stipe Matića, objavila je da je u Zagrebu prije tjedan dana na sajmu “DENI – Rogue Drone Training”, koji je imao strogo ograničeni broj posjetitelja, predstavila vlastitog drona. Matićeva tvrtka, koja je nakon HT-ovog Combisa drugi po veličini sistemski integrator u Hrvatskoj, opisala ga je kao “najsuvremeniji hrvatski besposadni zrakoplovni sustav velikog dometa eRIS-III”.

Matićeva tvrtka opisala ga je kao "najsuvremeniji hrvatski besposadni zrakoplovni sustav velikog dometa eRIS-III". Dron eRIS-III je mala bespilotna letjelica, svojevrsni dvokrilac, s motorom straga. Razvila ga je tvrtka Planet IX iz Zagreba. U Sudskom registru stoji da je vlasnik te tvrtke King ICT, a koji je registrirao i domenu planetix.hr. Usto, direktor Planet IX-a je Sendi Radić za kojeg stoji i da je član Uprave King ICT-a.

Tvrtka Planet IX osnovana je krajem 2017. godine. Lani, u svojoj prvoj godini poslovanja, prema podacima Fine, ostvarila je prihod od 615.725 kuna i neto dobit od 13.282 kune. Dragan Stojanović, član letačkog tima i glavni projektant i inženjer Planeta IX kaže da je cijeli eRIS-III sustav rezultat internog razvoja, od dizajna preko koncepta do izvedbenog rješenja. "S razvojem koncepta besposadne letjelice velikog operativnog dometa započeli smo prije nepune dvije godine i u ovom kratkom razdoblju uspješno smo napravili operativno rješenje", kaže Stojanović.

Dodaje da njegovu primjenu vidi u pametnoj poljoprivredi, šumarstvu i graditeljstvu. U to su uključene hiperspektralne analize tla i posađenih biljnih kultura, zatim dendrometrijskih parametara šumskih površina, detekcija tehničke ispravnosti dalekovoda i mostova te redovite kontrole različitih linearnih infrastrukturnih objekata. Hrvatski dron eRIS-III može se u zraku održati više od 15 sati.

Za to vrijeme može gotovo pa prijeći udaljenost od Vukovara preko Zagreba do Dubrovnika i nazad. To bi bilo blizu 1700 kilometara, a hrvatski dron trenutačno ima domet od 1250 kilometara, i to uz brzinu krstarenja od 85 kilometara na sat. Dron teži 5-7 kilograma i nudi prijenos signala na udaljenost do 80 kilometara.

U Planet IX navode da je dron vrlo otporan na vjetar i padaline što znači da je operabilan tijekom cijele godine. Pri tome ne skrivaju da su ga počeli komercijalno nuditi: "Ovako dobre letne performanse u kombinaciji s 5 do 7 kilograma tehničke opreme koju eRIS-III može ponijeti, ovaj sustav čine financijski i operativno jednim od najisplativijih sustava dostupnih na tržištu".

Komentirajte prvi

New Report

Close