Divovi IT-a bore se za muzejske poslove

Autor: Bernard Ivezić , 21. srpanj 2015. u 12:15
Atrakcija na tvrđavi Barone: pogled u prošlost kroz tehnologiju proširene stvarnosti/D. Jarmaz/PIXSELL

Na dodjelu posla izrade naočala za proširenu stvarnost SPAN-u žalila se tvrtka u koju je uložio Radovana Rusan.

Dok se u svijetu sve više priča o Google Glassu, Facebookovu Oculus Riftu i Microsoftovu HoloLensu, u Hrvatskoj je posao restauracije šibenske tvrđave Barone Šubićevac, kao prvog velikog domaćeg javnog projekta proširene stvarnosti, ali i jednog od prvih takvih projekata na svijetu, zainteresirao niz velikih imena iz domaće IT industrije.

Tvrtka Smart AudioVisual, u koju je uložio Radovan Rusan, osnivač jednog od najvećih lokalnih sistemskih integratora Recro-Neta, trenutačno vodi žalbeni postupak protiv odluke Grada Šibenika da posao isporuke naočala za proširenu stvarnost i druge opreme vrijedan 485,1 tisuću kuna dodijeli jednoj od najvećih hrvatskih softverskih tvrtki SPAN-u.

Igru će raditi Surogat
U međuvremenu je projekt izrade prve domaće računalne igre u području proširene stvarnosti, koja će biti dostupna za iPhone, iPad i Android te za koju je bilo na raspolaganju 147 tisuća kuna budžeta, dobio zagrebački Surogat. Tvrtka je to jednog od osnivača IT tvrtke Perpetuum Mobile Stjepka Varge.  Matija Bumbak, pročelnik odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Šibenika, kaže da nije iznenađen interesom za projekt na kojem će prvi put u Hrvatskoj jedna od glavnih atrakcija biti pogled u prošlost kroz tehnologiju proširene stvarnosti.

"Željeli smo omogućiti posjetiteljima da kroz posebne naočale, kioske ali i svoje mobilne uređaje, promatraju tvrđavu, grad Šibenik i okolni akvatorij tako što dobiju dodatan, virtualni sloj slika, videa i interkativnih sadržaja putem kojih mogu vidjeti kako je ovdje bilo u minulim stoljećima", kaže Bumbak. Dodaje da su to postigli jer cijeli projekt obnove financira EU s 1,39 milijuna eura. U IT djelu, najveći dio projekta ukupne vrijednosti milijun i pol kuna izrada je sadržaja za eksponate s virtualnom stvarnošću, među inima, pametni stol na Microsoftovoj Surface tehnologiji, izrada virtualnog vodiča u liku Frane Dimića te dokumentarnog filma o životu u Šibeniku 17. stoljeća.

Taj posao osvojio je konzorcij tvrtki Kadei 360, Gral film te još jedni veterani IT-a u Hrvatskoj, zagrebačka tvrtka Novena. Maja Štritof, direktorica tvrtke Kadei 360, koja je nositelj tog konzorcija, kaže da je za hrvatsku kulturu i turizam odlično što se u ovakav razvoj ulaže paralelno kad to čine i kompanije poput Applea, Googlea i Microsofta. "U Hrvatskoj nema takvih zaokruženih, multidisciplinarnih projekata niti kao turističke usluge, niti kao tržišnog proizvoda", naglašava Štritof.

Potapat će brodove
Stjepko Varga, direktor tvrtke Surogat, kaže da će računalna igra koju rade omogućiti posjetiteljima da s tvrđave topovima potapaju replike brodova iz 17. stoljeća, koji plove ispred Šibenika. "Trenutačno dovršavamo skelet igre, a testiranja poćinju za mjesec-dva", kaže Varga. Zlatko Jelačić, direktor tvrtke Smart AudioVisual, koja je isporučila sustave za IMAX kina po Hrvatskoj, kaže da im konkurent SPAN ima respektabilnu, ali ne i relevatnu referencu. "Referenca im ne sadrži ništa vezano uz tehnologije koje se traže u javnoj nabavi", kaže Jelačić i dodaje da je ovo prvi put u 15. godina da se žalio na neki javni natječaj. U SPAN-u kažu da do odluke Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave nemaju komentara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close