Developeri aplikacija okrenuli leđa Microsoftovim mobitelima

Autor: Tomislav Pili , 21. svibanj 2015. u 16:13
Microsoft se nada da će Windows do 2018. pokretati oko milijardu uređaja/REUTERS

Windows telefoni drže tek tri posto tržišnog udjela, pa je većina developera nezainteresirana za razvoj aplikacija za Microsoft.

Ambiciozni plan Microsofta da svoje pametne telefone pokretane Windows 10 operativnim sustavom učini tržišnim hitom pada u vodu zbog nezainteresiranosti stručnjaka za razvoj aplikacija.

Softverski div prošlog je mjeseca objavio da će developerima ponuditi novi alat za razvoj aplikacija temeljenih na aplikacijama za mnogo popularnije sustave Android i iOS, koji koristi Apple za svoj iPhone. Međutim, za dobar dio developera radi se o traćenju vremena zbog iznimno malog tržišnog udjela Windows telefona. Prema anketi koju je proveo Reuters na uzorku od 10 developera aplikacija, samo je jedan izjavio da planira početi razvijati aplikacije i za Microsoftove mobitele.

 

81posto

udjela među mobitelima drži Googleov Android

Ostali će i dalje biti fokusirani na Android i iOS, a dobar dio njih je izrazio i sumnju koliko je novi Microsoftov alat lagan za korištenje. Prema podacima IDC-a, mobiteli s Windows operativnim sustavom imaju tek tri posto globalnog tržišnog udjela. Apsolutni je vladar Googleov Android s 81 posto udjela, dok iOS drži 15 posto. "Windows telefoni morat će osvojiti značajan udjel na tržištu prije nego što postanu nešto što će nam uštedjeti vrijeme i novac", tvrdi Sean Orelli, direktor njujorške tvrtke za razvoj aplikacija Fuzz Production.

Nezainteresiranost informatičara mogla bi ozbiljno narušiti Microsoftove planove za Windows 10, za koji se kompanija nada da će u sljedeće dvije do tri godine pokretati oko milijardu uređaja. Iako neuspjeh u privlačenju developera ne bi bio fatalan za Microsoft koji najviše zarađuje od Office paketa, softvera za servere i usluga računalstva u oblaku, to bi ipak mogao biti znak da kompanija gubi korak s tržištem. Naime, procjene govore da bi se do 2017. trebalo globalno prodavati šest puta više mobitela od računala.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Koriatim wp i mogu generalno reci da sam zadovoljan.imam paralelno i android i cini mi se da wp bolje radi.ima par nekih problema koji me zivciraju,kao trazilica bing i recimo kad skines pdf ne mozes ga sherati na viber ili wapp ili mail. S druge strane wp ti pruza svw sto imas od offica na laptopu i sa dobrom tastaturom radis vrlo jednostavno.sad su izbacili da lumiu 950spojis na ekran i dobijes kompjuter .to ve sigurno biti buducnost pc i desktop racunala.plus uparenost sa tv i streaming.

Ovo je apsolutno točno. Tko ne uspije osigurati developersku zajednicu – nema šansu za opstanak na tržištu. Jer se u praksi ne radi samo o operativnom sustavu koji je podloga – za aplikacije, a njih developeri moraju razviti, imati podršku u tome i razvijen community koji im asistira u svakom pogledu.
Microsoft je imao šansu za ulazak na mobilno tržište, ali prokockali su je nervoznim odlukama i promjenama koje se ne rade ako se želi osigurati povjerenje korisnika i razvojnih zajednica.

New Report

Close