Boschovi kolektori za toplu vodu sportaša

Autor: Marta Duić , 08. listopad 2015. u 22:00
Športsko rekreativni centar u Zaprešiću opremljen je solarnim sustavom vrijednim 750.000 kuna

Cilj grada Zaprešića je bio smanjenje emisije stakleničkih plinova i golema ušteda koja proizlazi iz korištenja toplinske energije sunca.

Bosch je, kao svjetski dobavljač tehnologije, fokusiran na niz istraživačkih projekata usmjerenih razvoju sustava koji koriste i pohranjuju energiju dobivenu iz obnovljivih izvora. Cilj je očuvanje rezervi fosilnih energenata i smanjenje ovisnosti o energiji uvezenoj iz pojedinih regija. Bosch i u Hrvatskoj slijedi taj smjer, pa je tako u Zaprešiću opremio Športsko rekreativni centar (ŠRC) solarnim sustavom.

Tamo je instalirano 65 kolektora koji opskrbljuju ukupno šest spremnika ukupne zapremnine od 8000 litara potrošne tople vode za potrebe športske dvorane i svlačionice nogometnog stadiona NK Inter Zaprešić. Investicija je bila vrijedna 750.000 kuna, a 36 posto je financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Cilj uprave grada Zaprešića je bio smanjenje emisije stakleničkih plinova i golema ušteda koja proizlazi iz korištenja toplinske energije sunca. "Boschu su ovakvi projekti važni zbog osvještenja upravitelja objekata. Goleme su mogućnosti smanjenja potrošnje fosilnih goriva i zaštite okoliša. Osim toga, investitoru je osigurana trajnost opreme uz kvalitetnu postprodajnu servisnu podršku koju mi nudimo", objašnjava Mario Širić, specijalist iz odjela Toplinske tehnike Boscha.

Ekološka globalizacija
U solarnoj tehnologiji, energiji vjetra i biogorivima Bosch vidi budućnost ekološke globalizacije. Svjetska se ekonomija sve više isprepliće. Zaštita klime i očuvanje prirodnih resursa također je sve veći međunarodni problem i penje se među najviše prioritete u mnogim zemljama. To povećava potražnju za inovativnim proizvodima koji pomažu pri zaštiti okoliša. Bosch, kao industrijska kompanija s izuzetno širokom ponudom, razvija i proizvodi učinkovite i ekološki podobne tehnologije u području energije vjetra, biogoriva i solarne energije.

Pomoću Bosch solarnih rješenja, slobodna energija sunčevih zraka pretvara se u toplinsku energiju za pripremu potrošne tople vode. U prosjeku, Bosch solarni sustav može uštedjeti 60 posto toplinske energije koja je godišnje potrebna za pripremu tople vode. Bosch solarni pločasti kolektori prikladni su za raznolike vrste montaže. Ovisno od tipa pločastog kolektora, moguća je montaža iznad kosog krova, u krovište, na ravni krov ili na pročelje. Bosch asortiman solarnih pločastih kolektora ispunjava sve najnovije zahtjeve, omogućavajući optimalnu primjenu raspoloživih površina.

Prednosti sustava
Jedna od osnovnih prednosti Bosch solarnih kolektora, osim što omogućuju do 60 posto prosječno smanjenje troškova za energiju, jest ta što su i dugotrajni i posebno lagani zahvaljujući primjeni visokokvalitetnih materijala koji se koriste u proizvodnji automobila i zrakoplova. Prednost je i ta što Bosch nudi rješenja montaže za gotovo sva pokrivala krovova te uštedu na vremenu i jednostavnu montažu sa samo jednim alatom. Ventilacijski otvori sprječavaju nakupljanje vlage. BT Solar sustavi su raspoloživi s nazivnim zapreminama od 160 i 200 litara i pogodni su za sve vrste krovova. Spremnici su serijski opremljeni s električnim grijačem od 1,5 kW i s magnezijskom anodom. Inače, Boschova oprema pruža niz prednosti poput identičnog montažnog pribora za ravni i kosi krov, ugrađenog sigurnosnog termostata i izolacije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close