5G budućnost debitira na Olimpijskim igrama

Autor: Ivan Tominac , 15. veljača 2018. u 22:00
Samsung SmartSuit, s pet senzora pruža brzoklizačima uvid u stanje u stvarnom vremenu

Južna Koreja, zemlja s vodećom tech industrijom, ujedno i domaćin zimskih igara, istupit će s prvom komercijalnom uporabom tehnologije koja se na tržištu neće naći sve do 2020. čekaju nas vrhunska pametna rješenja i virtualna stvarnost.

Olimpijske igre već uobičajeno okupljaju mnoge znatiželjnike, a osim prepunih tribina mnogi se okupljaju i oko malih ekrana ili koristeći druge tehnološke inovacije, gdje su posredstvom globalizacije mogućnosti praćenja sve veće. Neovisno radi li se o ljetnim ili zimskim igrama u tjednima održavanje fokus je stavljen na jednu državu i jedan grad koji kao grad domaćin, ne ugošćuje samo najveće zvijezde iz svijeta sporta, već ima priliku i vršiti svrsishodnu promociju grada i resursa koji ga čine posebnim.

Ovogodišnje Zimske olimpijske igre rezervirane su za grad Pyeongchang u Južnoj Koreji, jednoj od zemalja s vodećom tehnološkom industrijom. Upravo ta činjenica rezultirala je širokom upotrebom tehnologije koja će svim pratiteljima, uživo ili na malim ekranima, omogućiti novu razinu doživljaja ovog spektakla. Upravo iz ove zemlje dolazi i jedan od vodećih proizvođača pametnih telefona, a Samsung je odlučio biti široke ruke i svim sudionicima Zimskih olimpijskih igara pokloniti jedan gadget kao reprezentativan suvenir.

4G tehnologija na Zimskim olimpijskim igrama postaje prošlost, a 5G će omogućiti novu razinu doživljaja
Južna Koreja će istupiti s prvom svjetskom komercijalnom uporabom tehnologije koja se na globalnom tržištu neće naći sve do 2020. godine. Peta generacija bežične mreže osmišljena kao 100 puta brža od 4G, a s 10 gigabita u sekundi, 5G može poslati cijeli film visoke razlučivosti u samo jednoj sekundi. Južna Koreja ima najsjajniju širokopojasnu mrežu u svijetu (prosječno 28,6 megabita u sekundi u usporedbi s 16,9 u Velikoj Britaniji), a povezanost će se na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu zahvaljujući Intelu i uvođenjem 5G mobilne mreže na mjestima održavanja podići na jednu novu razinu. "Nadolazeće Zimske olimpijske igre ponudit će pregled naše 5G budućnosti'', poručuje glasnogovornik Intela.

 

100 puta

brža je peta generacija bežične mreže od prethodne

Virtualna stvarnost omogućuje da ste gotovo prisutni na mjestima natjecanja
NBC će pokrivati više od 50 sati uživo koristeći značajku virtualne stvarnosti. Zahvaljujući kamerama koje će snimanjem u 360 i 180 stupnjeva prenositi čak 18 događaja uživo gledatelji diljem svijeta će moći na potpuno novi način doživjeti Olimpijske igre. NBC će osim VR-a osigurati i 4K visoku dinamiku (4K HDR) tehnologijom koja prikazuje slike na više od 8 milijuna piksela koji će značajno će proširiti raspon boja.

Snapchat će vam dati više nego dovoljno informacija
Obožavatelji Zimskih olimpijskih igara i strastveni pobornici društvenih mreža u  2018. imat će još jednu mogućnost praćenja uživo i to putem Snapchata.  Nova značajka omogućuje prijenos uživo, pa će tako NBC Sport prenositi dijelove od dvije do šest minuta izravno putem aplikacije, priopćili su iz Snapchata. Partnerstvo uključuje i dostupnost informacija na funkciji "Naše priče" koja uključuju detalje poput rasporeda Zimskih olimpijskih igara, dodijeljenih medalja i novosti o događajima, a omogućene su i ostale značajke koje uključuju filtere i naljepnice za Snapchat korisnike i prave fanove Zimskih olimpijskih igara. 

Tehnološke inovacije postale su i dijelom uniformi
Da bi se Tima USA zagrijao na hladnom vremenu tijekom Olimpijade, Ralph Lauren je osigurao sportske uniforme koje imaju tehnologiju održavanja topline, objavio je prošlog tjedna Olimpijski odbor Sjedinjenih Američkih Država. Sustav grijanja izrađen je od fleksibilnih i rastezljivih vodljivih tinti tiskanih u obliku američke zastave. Vodootporne tinte omogućuju održavanje topline i do jedanaest sati grijanja.Samsung je izgradio reputaciju kao jedan od najkreativnijih tehnoloških divova koji je ovoga puta stvorio Samsung SmartSuit, komad pametne odjeće koji je s pet ugrađenih senzora sposoban pružiti olimpijskim brzoklizačima uvid u stanje u stvarnom vremenu s prikazom položaja tijela i mjernim podacima koji pomažu timovima da ih koriste za izmjenu treninga. Odijela su osmišljena samo za trening i nećete vidjeti kako ih klizači nose za vrijeme natjecanja. 

Korejska robotika će zamijeniti čovjeka
Ovogodišnja Zimska olimpijada u Pyeongchangu predstavlja tehnologiju Korejske robotike koja posjeduje širok asortiman robota različitih namjena, od robota za čišćenje, robota prevoditelja, onih koji će posluživati i davati informacije o željenim igrama, pa sve do onih koji će voditi posjetitelje. Roboti posjetitelje dočekuju već u zračnoj luci i pomažu im pronaći put služeći se s čak nekoliko svjetskih jezika.

Dronovi će se brinuti za sigurnost prisutnih
Mjere predostrožnosti spremno su dokinule i prijetnjama novog doba kao što su cyber napadi, hakiranja i bespilotne letjelice. Za ove mjere spremno je više od 1200 dronova opremljenih HD i termalnim kamerama za nadzor terena, radarima za otkrivanje malih bespilotnih letjelica i mrežama kojima će hvatati druge neželjene dronove, koji će kršiti zabranu letova na području Pyeongchanga. Osim letjelica tu je i zrakoplov koji će s visine od oko 200 metara pratiti terenska zbivanja, te o potencijalnim neprilikama obavještavati specijalne jedinice na terenu zadužene za sigurnost Zimskih olimpijskih igara.

Komentirajte prvi

New Report

Close