‘Živo’ slovensko povrće osvaja Hrvatsku, Austriju i Bugarsku

Autor: Poslovni dnevnik , 10. prosinac 2016. u 10:07
Salate nastavljaju rasti i u domu kupca

Budući da se povrće prodaje zajedno s korijenjem i malo zemlje zadržava svježinu, vitamine i druge hranjive tvari dok se ne odrežu listovi.

Slovenska poljoprivredna tvrtka Panorganic za samo godinu dana doživjela je velike promjene. Od lanjskog lansiranja salate i povrća bez pesticida na slovenskom tržištu prodaju su proširili u Austriji, Hrvatskoj i Bugarskoj.  "Salata i povrće koji su proizvedeni bez pesticida pakiraju se svakog dana i odvoze u skladišta trgovina te su dostupni slovenskim potrošačima 365 dana u godini.

Budući da se prodaju zajedno s korijenjem i malo zemlje, zadržavaju svježinu, vitamine i druge hranjive tvari tako dugo dok im se ne odrežu listovi", kaže za Delo Niko Miholič iz Panorganica. Prema njegovim riječima, to je suvremena proizvodnja u skladu s načelima bioponske tehnologije, koja se prema ljudima i prirodi odnosi prijateljski, isključujući uporabu pesticida, sredstava za zaštitu bilja i genetski modificiranog sjemenja. U proizvodnji ne stvara otpadne vode, a 90 posto vode cirkulira u sustavu, tako da nema utjecaja na pitku vodu i štetne učinke na okoliš. Tako su salate pod robnom markom Živa koje praktički još uvijek rastu u domu kupca, osvojile slovenske potrošače, a sličan uspjeh očekuje se i na drugim tržištima gdje se Panorganic već probio sa svojim inovativnim pristupom poljoprivredi.

 

30 metara

duboko je crpilište čiste vode kojom se zalijevaju nasadi Panorganica

Staklenik i u Austriji
"Iza nas je stvarno izuzetno uspješna godina. Živa, koju smo predstavili prošle godine, trenutno se prodaje u svim većim trgovačkim lancima u Sloveniji, a salata i povrće izvan granica Slovenije prodajemo pod nazivom Life. U susjednu Austriju, u Hofer, svaki dan vozimo tisuće salata i ostalih proizvoda, oni se mogu pronaći u hrvatskom Konzumu i bugarskom Kauflandu, a pregovori su još uvijek u tijeku s velikim trgovačkim lancima u Mađarskoj i Rumunjskoj", navodi Miholič.

Već sljedeće godine iz rasadnika u Austriji počet će opskrbljivati tamošnje tržište. Prilika za širenje proizvodnje prvo im je ponuđena u Koruškoj, u neposrednoj blizini Bleiburga, ali su zbog bolje logistike i blaže klime prihvatili ponudu iz bližeg Murecka. "To je područje s vrlo razvijenom vrtlarskom proizvodnjom, a nude nam mogućnost zajedničkog nastupa na domaćem tržištu", objašnjava Miholič promjenu austrijskog investicijskog plana, pri čemu je ulogu odigrala i mogućnost jeftinije bioenergije za grijanje budućeg staklenika.

Suvremene tehnologije
Od prošle godine Panorganic u Ljutomeru ima staklenik veličine 1,1 hektar gdje bionski uzgaja bilje. Povrće ne raste u vodi ili supstratu, već u tresetu.  U izgradnju i opremanje staklenika uložili su 2,5 milijuna eura, a investicija će im se vratiti u četiri godine. Među najsuvremenijim tehnologijama koje koriste je tehnologije MGS (moving gutter system), koji omogućava automatsko pomicanje biljaka u žljebovima u kojima rastu. Do veličine primjerene za prehranu narastu za 15 do 25 dana, ovisno o usjevu, klimatskim uvjetima i svjetlu.  Vodi se dodaju mikro i makro nutrijenti, a biljke se prskaju svakih nekoliko sati.

Voda se filtrira, a zatim ponovno cirkulira, budući da je sustav zatvoren, zbog čega koriste 90 posto manje vode nego kod tradicionalnog uzgoja. Isprva su koristili vodu iz crpilišta s dubine od 10 metara, ali budući da je sadržavala previše ostataka pesticida, sada koriste potpuno čistu vodu s dubine od 30 metara. "Voda koja cirkulira u našem stakleniku jednako je čista kao i ona flaširana", rekao je za Finance Mario Kurtovič vlasnik i direktor Panorganica. Kurtovič je ove godine proglašen najboljim mladim poduzetnikom, te je dobio nagradu Mladi i hrabri lista Finance. Poljoprivredno-šumarska komora Panorganicu je dodijelila nagradu za novi pristup u poljoprivredi. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

“a biljke se prskaju” ! Ne prskaju se nego se – ŠKROPE!!!

New Report

Close